Tjek din kloak, og undgå rotter på din grund

Det mest effektive værn mod rotter er en kloak uden utætheder og rør, der ikke er i brug. Læs, hvordan du tjekker kloakken for utætheder og blindgyder.

Utætheder i dit kloaksystem er blandt de hyppigste årsager til, at rotterne bliver et problem for mennesker. De destruktive gnavere er mindre skadelige, når de holder sig i kloakken, men kan forårsage store materielle skader og bære smitsomme sygdomme, hvis de får landjord under fødderne.

Din kloaks stand er kun dit ansvar som grundejer, og derfor er det vigtigt, at du har helt styr på, om kloakken på din grund trænger til vedligeholdelse. Det gælder alle rørledninger i jorden – også kloakrørene frem til skel.

Mens utætheder betyder, at rotterne kan finde vej op til overfladen og dermed din bolig, kan tørre kloakledninger, der ikke er i brug, give rotterne gode vækstbetingelser.

Hvad kan utætheder i kloakken skyldes?

Kloakrør slides og bliver utætte over tid. Og mens der bruges mange ressourcer på at vedligeholde den offentlige del af kloaknettet, udgør de private kloakker en større udfordring.

Langvarigt slid kan betyde, at rørene knækker eller bliver defekte på anden måde, så spildevandet kan sive ud af rørene og eventuelle rotter finde op til overfladen.

Rødder fra træer og buske, der vokser i nærheden af kloakledninger, kan også udgøre en risiko, hvis rødderne gror ind i samlinger og vokse sig store inde i rørene. Rødderne kan også presse samlinger fra hinanden. Undgå generelt at plante træer lige i nærheden af din kloak, da træets rødder kan ødelægge kloakrørene, når de søger efter vand.

Foruden uønsket rottebesøg kan en utæt kloak også medføre fugtskader og i værste fald oversvømmelser.

Sådan tjekker du din kloak

  • Kig jævnligt ned i din brønd. Hvis du kan se jord, kan dette også være tegn på brud på rør eller brønd.
  • Hvis du oplever, at vandet drænes langsommere fra håndvasken, eller at toilettet stopper til eller har svært ved at skylle ud, er det ofte et tegn på, at der er problemer med kloaknettet.
  • Hold øje med jord, fliser eller asfalt, der er blevet undermineret, synker og skaber huller over kloakken, da dette er tegn på utætheder i kloakken.
  • Hvis du ikke oplever symptomer på en utæt kloak, men gerne vil være i sikker, kan du kontakte en lokal kloakmester for at få foretaget en røgprøve eller tv-inspektion på dit kloaksystem. Du kan også kontakte dit forsyningsselskab.
  • En kloakmester vil også kunne hjælpe dig med at skabe overblik over ubrugte rør, der skal afblændes for at hindre, at rotterne kan bygge rede i dem.

Først publiceret: 8. juni 2020
Artiklen er sidst opdateret 14. juni 2024 kl. 7:25

Se, hvad vi ellers skriver om: