Varme og influenza koster mange ældre livet

Ekstrem varme om sommeren og barsk influenzaepidemi om vinteren kostede sidste år mange ældre livet, viser opgørelse.

Den lange sommer sidste år med ekstrem varme og en usædvanlig barsk influenzaepidemi om vinteren var årsag til, at flere ældre end ellers mistede livet.

Det viser den årlige opgørelse over infektioner i Danmark i 2018, som Statens Serum Institut har udarbejdet.

Den langstrakte influenzaepidemi, som ramte landet var blandt andet domineret af en influenza B type, der ikke var med i den vaccine, som gratis blev tilbudt til risikogrupperne.

Over 7.000 blev indlagt på hospitalet, og man så en overdødelighed blandt ældre. Influenzaen kostede over 1.600 danskere livet.

Døde var ikke vaccineret

De fleste af dem, der blev indlagt og/eller døde var imidlertid ikke vaccineret, selv om de hørte til risikogruppen, fremgår det af opgørelsen fra Statens Serum Institut.

”Derfor er der brug for at få øget vaccinationsdækningen blandt ikke mindst ældre. Den lå i influenzasæsonen på bare 50 procent, hvilket er langt fra WHO’s mål om en dækning på 75procent, siger Tyra Grove Krause, der er chef for Statens Serum Instituts afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse.

Læs også: Efter massivt antal døde: Ældre opfordres til vaccination mod influenza

Flere hundrede omkom i varmen

Også den lange og meget varme sommer førte til flere dødsfald end normalt.

”Henover sommeren så vi en overdødelighed på 265 dødsfald, hovedsageligt blandt ældre. Denne overdødelighed kan relateres til det varme vejr”, siger Tyra Grove Krause.

Hvor varm sommeren bliver i år, er der ingen der kan spå om. Til gengæld er influenza-sæsonen på trapperne, og flere er eller har været syge.

Den seneste opgørelse er fra den sidste uge i 2018 og viser, at der var registreret 285 tilfælde med influenza.

Læs også: Sundhedsstyrelsen advarer: Her er 5 sygdomme, der rammer dig i varmen

Først publiceret: 11. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og