Du har ret til behandling efter 7 dage

Fra 1. juli kan patienter vælge en privat behandler, hvis ikke kommunen tilbyder genoptræning senest syv dage efter man er udskrevet fra sygehuset.

Det er slut med at vente i ugevis på at komme i genoptræning efter en operation på sygehuset.

En ny lov sikrer, at patienter med en genoptræningsplan kan vælge en privat leverandør, hvis ikke kommunen senest syv dage efter udskrivelse fra sygehuset kommer med et tilbud om genoptræning.

Det er beklageligt, at kommunerne ikke har levet op til loven om genoptræning.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Loven betyder, at patienter kan vælge at gå til en privat kiropraktor eller fysioterapeut efter syv dage.

Den nye rettighed træder i kraft 1. juli.

Seniorhåndbogen: Hvad er mine rettigheder, når jeg udskrives fra sygehuset?

Venter i 13 dage

Kommunerne har siden 2007 skulle leve op til en forpligtelse om at tilbyde patienter genoptræning senest syv dage efter, at de er udskrevet fra hospitalet.

Seniorer elsker elcykler. Men kommer alt for ofte til skade på dem

Men tal viser, at det langt fra er tilfældet. En opgørelse fra 2016 fra Sundhedsstyrelsen viser ifølge Jyllands-Posten, at den gennemsnitlige ventetid for alle kommuner er 13 dage.

”Et godt behandlingsforløb er ikke nok i sig selv – hurtig genoptræning kan være mindst lige så afgørende for at genvinde funktionsevnen og vende godt tilbage til hverdagen. Jeg er derfor rigtig stolt af, at vi for første gang nogensinde sikrer allerede færdigbehandlede patienter bedre rettigheder,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Godt for seniorerne

Faglige Seniorer er tilfredse med, at patienter nu har ret til at gå til en anden leverandør og få genoptræning, hvis ikke kommunen lever op til sin forpligtelse.

“Det er godt for de mange seniorer, der bliver udskrevet efter for eksempel en knæ- eller hofteoperation og har behov for at få hjælp til hurtigt at komme igang igen. Men det er samtidig beklageligt, at kommunerne ikke har levet op til loven om genoptræning. Det burde ikke være nødvendigt, at patienterne selv skal ud på det private marked for at få den genoptræning, de har krav på,” siger direkør hos Faglige Seniorer, Palle Smed.

Ret efter syv kalenderdage

Retten til at vælge genoptræning i privat regi gælder syv kalenderdage efter udskrivning fra sygehuset. Weekender og helligdage trækkes ikke fra.

Retten gælder ikke borgere, der er henvist til genoptræning fra kommunen.

Her finder du din private behandler

Du kan finde fysioterapeut, kiropraktor og andre behandlere til din genoptræning på denne hjemmeside på sundhed.dk

Først publiceret: 29. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:57