Forskeren guider: Disse fødevarer bør du undgå

Mad, der er blevet forarbejdet industrielt, fylder mere og mere i vores hverdag. Men hvilke produkter bør vi være særligt opmærksomme på? En forsker giver her sit bud på, hvad der er værd at holde sig fra – og hvorfor.

Forsker er ikke så bekymret, men et par produkter får hende op i det røde felt.

Guargummi, dextrose og invertsukkersirup.

Det lyder som noget fra et kemilaboratorium, men det er ingredienser, du kan finde i mange dagligvarer som brød, mayonnaise og kiks.

Ifølge forskere kan et højt indtag af ultraforarbejdede produkter øge risikoen for alvorlige sygdomme som kræft, diabetes og demens.

Professor Susanne Gjedsted Bügel fra Københavns Universitet understreger dog, at vi ikke skal være unødigt bange.

“I Danmark har vi en striks lovgivning, som sikrer, at maden generelt er sikker. Men nogle produkter er stadig bedre at undgå,” siger hun til Politiken.

Hvilke produkter er problemet?

Her er eksempler på dagligvarer, som forskeren vurderer – fra de mest naturlige til dem, der er stærkt forarbejdede:

Fladbrød vs. Tex Mex Tortilla
Fladbrød med få ingredienser er et bedre valg, selvom det er lavet af hvidt mel, der hurtigt påvirker blodsukkeret. Tex Mex Tortillas indeholder mange tilsætningsstoffer, som kan være problematiske for tarmbakterierne

Fløde vs. Cremefine
Fløde har én ingrediens: fløde. Cremefine er til gengæld fyldt med hærdet palmeolie, stabilisatorer og aromaer. “Jeg ville vælge fløden og bruge lidt mindre,” siger Susanne Gjedsted Bügel.

Græsk yoghurt vs. Cheasy skyr med vanilje
Græsk yoghurt er ren og naturlig, mens Cheasy skyr indeholder sødestoffer, aroma og modificeret stivelse. “Ultraforarbejdet, men ikke nødvendigvis farligt,” vurderer forskeren.

Havregryn vs. Cheerios
Havregryn er et sundt basisprodukt, mens Cheerios indeholder sukker, sirup og modificerede ingredienser. “Havregryn er kolesterolsænkende og fuld af fibre. Cheerios ville jeg holde mig fra,” siger hun.

Pulver og tilsætningsstoffer er skurken

Susanne Gjedsted Bügel råder især til at være varsom med produkter, der er lavet af pulver, som supper, instant nudler og kageblandinger.

“Det er her, vi ser de mest forarbejdede fødevarer, ofte med lavt fiberindhold og højt sukker- og fedtindhold,” forklarer hun.

Hvad kan du selv gøre?

“Skær ned på færdigretter, pulvermad og farvestrålende slik. Drik vand i stedet for sodavand, og vælg de naturlige produkter, når det er muligt,” lyder forskerens råd.

Og selvom nogle tilsætningsstoffer ikke nødvendigvis er farlige, så handler det om at prioritere produkter, der minder mest om deres oprindelige form.

Med lidt omtanke kan du stadig nyde en varieret kost uden unødige bekymringer.

Først publiceret: 20. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret 20. januar 2025 kl. 8:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

og