Disse sødestoffer påvirker dit blodsukker

Selvom sødestoffer kan være et godt alternativ til sukker, skal man som diabetiker være opmærksom på, at nogle sødestoffer påvirker blodsukkeret.

Sødetabletter, som dem man kan købe til f.eks. at tilsætte kaffen, er ofte sammensat af flere forskellige sødestoffer.

Er du en af dem, der tyr til sødetabletter til kaffen, er du ikke den eneste.

Mange mennesker bruger ofte sødestoffer som en kaloriefattig erstatning for sukker, da de i modsætning til sukker indeholder enten ingen eller kun få kalorier.

Sødestoffer bruges også som tilsætnings­stoffer i en lang række føde- og drikke­varer.

Oftest kaldes produkter, hvor søde­stoffer er brugt som tilsætnings­stof, for light-produkter, fordi de indeholder færre kalorier. Det kan f.eks. være soda­vand, tyggegummi, yoghurt, slik og færdige desserter.

Sødestoffer, der påvirker blodsukkeret

Hvis du har diabetes, er det dog vigtigt at holde øje med den gruppe af sødestoffer, som påvirker blodsukkeret.

  • Sorbitol, sorbitolsirup (E 420)
  • Mannitol (E 421)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)

Sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret

  • Acesulfam K/acesulfamkalium (E 950)
  • Aspartam (E 951)
  • Cyklamat eller natriumcyklamat (E 952)
  • Sakkarin/saccharin eller natriumsakkarin/natriumsaccharin (E 954)
  • Sucralose/sukralose (E 955)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Steviol Glycosid (E 960)
  • Erythritol (E 968)

Kilde: Videnscenter for Diabetes

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 28. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 26. august 2022 kl. 13:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og