Færdigretter kan øge din risiko for sygdom
Færdigretter er populære, men nogle af varerne indeholder rigtig meget sukker, salt og fedt - ingredienser, som i større mængder ikke er gode for hverken blodtryk eller hjerte.
Det kan som bekendt tage lang tid at tilberede en hjemmelavet ret, hvorimod det kun tager et kort øjeblik at varme en færdigret i mikroovnen.
Vælger du det sidste, er du ikke den eneste, men det er ikke den bedste løsning for helbredet.
Det viser tre nye forskningsstudier, skriver Hjerteforeningen.
Selvom mange af os tror, at færdiglavet mad som sandwicher, wraps, proteinbarer og fedtfattig yoghurt er bedre end junk food, afslører de nye undersøgelser, at de ofte er nogle af de allermest forarbejdede.
“Stærkt forarbejdet mad har været sat i sammenhæng med en højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom og været beskyldt for også at være en del af forklaringen på den voksende globale fedmeepidemi,” fortæller Natasha Selberg fra Hjerteforeningen.
Pas på dit saltindtag
“Vi skal som forbrugere også være særligt opmærksomme på de fødevarer, der bliver markedsført som ‘sukkerfri’, ‘plantebaseret’ eller med ‘højt fiberindhold’. Disse fødevarer kan nemlig i nogle tilfælde skjule et højt indhold af fedt og/eller sukker.”
Natasha Selberg forklarer, at nogle af de ultraforarbejdede madvarer ofte også indeholder meget salt. Salt påvirker vores blodtryk negativt, og generelt spiser 9 ud af 10 danskere for meget salt.
Forarbejdede fødevarer som ost og pålæg samt færdigretter indeholder ofte meget salt og bidrager med en stor andel af det samlede daglig saltindtag.
7 gode råd: Det skal du være opmærksom på
- Gå efter de sunde færdigretter og den sunde fastfood.
- Gå efter nøglehulsmærket, når du handler ind.
- Læs varedeklarationen og ingredienslisten. Få mere viden her.
- Vær opmærksom på vildledning. Få mere viden her.
- Vælg fødevarer, der er mindre forarbejdet, frem for energitætte færdigretter.
- Følg de hjertesunde kostråd fra Hjerteforeningen.
- Tag de saltsmarte valg, og reducer dit indtag af salt. Få mere viden her, og prøv Hjerteforeningens salttest.
Først publiceret: 20. september 2023
Artiklen er sidst opdateret 20. september 2023 kl. 8:02