Har du flyskræk? Få hjælp her

For mange kan tanken om at skulle sætte sig i et fly være forbundet med angst og ubehag, men heldigvis findes der forskellige strategier og metoder, der kan hjælpe med at dæmpe nervøsiteten og gøre flyrejsen mere overkommelig.

Flyskræk er mere almindeligt, end man skulle tro. Faktisk rammer flyskræk omkring 40 procent af alle danskere.

Flyskræk behøver ikke at holde dig tilbage fra at opleve verden.

Med den rette forberedelse og nogle simple strategier kan du tage kontrollen over din frygt og få en langt bedre flyvetur.

Det er i hvert fald budskabet hos Air Greenland, der står bag en ny podcast lavet i samarbejde med pilot Jens Plough Larsen, som har mere end 45 års erfaring bag sig.

Jens vil guide dig igennem hele flyvning og forklare, hvad der sker under start, landing, turbulens, uvejr og meget mere.

Download podcasten her

Sådan afliver du din flyskræk

Her er nogle tips til, hvordan du kan håndtere flyskræk og få en mere behagelig rejseoplevelse.

1. Forbered dig mentalt

Jo bedre forberedt du er, desto mindre skræmmende kan flyveturen føles. Læs op på flyveteknik og sikkerhed. Forstå, at turbulens er helt normalt, og at fly er bygget til at håndtere det.

Det kan også være en hjælp at lære om, hvordan piloterne er trænet til at håndtere enhver situation. At forstå, hvordan tingene fungerer, kan gøre det hele mindre mystisk og mere kontrollerbart.

2. Afspændingsteknikker

Træk vejret dybt og roligt. Fokusér på langsomme, dybe åndedræt, der hjælper med at dæmpe angst og berolige kroppen. Øvelser som meditation og mindfulness kan være effektive til at holde fokus væk fra bekymringer.

Hvis du kan, så lær et par simple yogaøvelser, der kan hjælpe dig med at afstresse før og under rejsen.

3. Distraher dig selv

Medbring underholdning, der kan distrahere dig under flyveturen. En god bog, en spændende podcast, eller din yndlingsmusik kan gøre en stor forskel.

Hvis du har mulighed for det, så vælg en film eller tv-serie, der kan holde din opmærksomhed fanget og væk fra flyskrækken.

4. Tal med personalet

Hvis du føler dig usikker eller bange, så tøv ikke med at tale med kabinepersonalet. De er vant til at håndtere passagerer med flyskræk og kan ofte tilbyde beroligende ord eller hjælp.

At få information fra dem om flyveturen kan også være med til at mindske din frygt.

5. Overvej professionel hjælp

Hvis din flyskræk er så alvorlig, at den forhindrer dig i at rejse, kan det være værd at overveje professionel hjælp. Der findes kurser og terapiformer, der specifikt er designet til at hjælpe med at overvinde flyskræk.

Kognitiv adfærdsterapi er en af de metoder, der ofte anbefales, da den kan hjælpe med at ændre den måde, du tænker på flyvning.

6. Vælg det rigtige sæde

Nogle finder det beroligende at sidde ved vinduet, så de kan følge med i, hvad der sker udenfor. Andre foretrækker at sidde ved gangen, så de har lettere adgang til toilettet og mere plads til benene.

Find ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Hvis turbulens er et stort problem, kan det hjælpe at sidde ved vingerne, hvor bevægelserne føles mindre intense.

7. Undgå koffein og alkohol

Selvom det kan være fristende at drikke en kop kaffe eller et glas vin for at slappe af, kan begge dele faktisk øge din angst og gøre det sværere at håndtere flyveturen. Prøv i stedet at drikke vand eller urtete, som kan have en beroligende effekt.

Først publiceret: 18. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. september 2024 kl. 10:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og