Overlæge advarer: Brug denne håndkøbsmedicin med stor omtanke

Hvilken smertestillende medicin bruger du? Overlæge fraråder at bruge bestemt type håndkøbsmedicin.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Mange rækker ud efter smertestillende medicin, når hovedpinen trykker, eller rygsmerterne tager til. Men det er ikke lige meget, hvilken slags piller du bruger for at lindre smerterne. 

Panodil, Pamol, Ipren, Pinex eller Ibuprofen Teva er alle håndkøbsmedicin, som lover smertelindring, og for nogle mennesker er de en uundværlig del af hverdagen. 

Dog bør man bruge især Ipren og Ibuprofen Teva med meget stor omtanke. Sådan lyder opfordringen fra overlæge Gitte Handberg fra Bispebjerg Hospital, som har arbejdet med patienter med kroniske smerter i over 25 år. 

Det skriver B.T.

Ipren er langt mere giftig

Ipren er nemlig meget farligere end Panodil, og derfor bør man holde sig fra førstnævnte, fordi selvom Ipren er lige så stærke eller lidt stærkere end Panodil, er der stor forskel på de bivirkninger, de hver især kan give. 

“Ipren er langt mere giftig. Der er risiko for at få regulære mavesår og for at påvirke nyrerne. Alle læger med en vis anciennitet har mødt patienter, der har taget for eksempel Ipren og har fået alvorlige bivirkninger. Pillerne kan også øge risikoen for blodpropper, samtidig med at de er blodfortyndende og derfor også kan give blødninger,” siger Gitte Handberg. 

“Det ‘luskede’ ved pillerne er, at bivirkningerne kan støde til, efter man har taget dem i 10-15 år. Eller allerede når man har slugt de første to-tre tabletter i sit liv,” tilføjer hun. 

Forskel på smerter

Anbefalingen om at droppe begge medicintyper gælder kun kroniske smerter, det vil sige smerter, der har varet i mere end tre til seks måneder, hvorimod der gælder noget andet for akutte smerter. 

Derfor er det også meget normalt, at man får både Ipren og Panodil efter en operation, fordi det gør, at lægerne ikke behøver at give så meget morfin for at smertedække. Morfin har nemlig endnu flere bivirkninger. 

Overlægen råder til, at man højst må tage håndkøbsmedicin ti dage om måneden. Når det gælder ibuprofen sætter hun grænsen ved højst en uge.

Først publiceret: 28. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 28. maj 2024 kl. 8:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

og