Ferietid: Undgå at købe kopivarer med hjem

Tænker du over konsekvenserne, når du køber kopivarer med hjem fra ferien? Her kan du blive klogere på, hvorfor det er en dårlig idé.

Op mod fire ud af 10 danskere forventer at tage på ferie udenfor Danmark indenfor de kommende tre måneder, og som regel bruger vi en del penge på at shoppe. Foto: Budde Schou.

Hvis du også godt kan lide at besøge de lokale markeder eller byens gadesælgere, når du er ude og rejse, så læs endelig videre.

Det er svært ikke at lade sig friste af gode tilbud på tasker, sko, parfumer og meget mere. Men der er også en bagside af medaljen, og den har alle måske ikke nok kendskab til.

“Når man på det lokale marked finder et par billige Nike-sko, fokuserer de fleste på, hvor meget man kan spare i forhold til at købe et lignende par i Danmark. Folk lader sig ofte forblænde i situationen og glemmer at tænke på det, man kan kalde bagsiden af medaljen – nemlig at kopivarerne med stor sikkerhed indeholder kemikalier, som kan skade huden ved brug,” siger Bjarke Pii Korremann, der er varemærkechef hos Budde Schou.

Støtte til de kriminelle

Hvad enten du går efter at købe souvenirs fra dit ophold i Barcelona, en flot og billig taske fra Beograd, eller måske en ekstra mobiloplader fra et marked i Bangkok, skal du være opmærksom på, at der kan gemme sig meget bag produkternes polerede overflade.

Kopivarer kan nemlig være både farlige og sundhedsskadelige:

“Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet. De falske produkter kan være decideret farlige,” siger varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Henriette Vængesgaard Rasch.

“For eksempel kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsskadelige stoffer, og forfalsket elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand.”

Sådan spotter du kopivarerne

Her er fire gode råd at følge, så du får ægte ferieminder med hjem i kufferten.

1. Er prisen mistænkelig lav?
Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden?

2. Tjek kvaliteten

De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der fx ujævne sømme i tekstiler og læder – eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier?

3. Undersøg emballagen

Tjek også om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation?

4. Hvor bliver varen solgt?

Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.

Først publiceret: 18. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. juni 2024 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og