Guide: Sådan undgår du at blive snydt på nettet
Få en advarsel på de kriminelle og falske net-butikker ved at bruge e-mærkets program "SIKKER SHOPPING"
Vi elsker at købe på internettet. Det er nemt, hurtigt, og det er tit muligt at gøre en god handel. Men iblandt udvikler det som skal værr en hyggelig oplevelse til noget meget mindre hyggeligt.
Kriminelle er nemlig klar med falske webshops, der lokker penge og kontonummer fra dig – uden at du får varen, du tror, du har købt og bestilt.
Hver 7. dansker har oplevet at være udsat for it-kriminalitet, hvor de på internettet er blevet omdirigeret til fupbutikker eller hjemmesider med forfalsket indhold, viser tal fra Danmarks Statistik.
Selv om 150.000 falske webshops blev anmeldt til politiet af organisationen e-mærket forrige år, fortsætter mange upåvirket deres svindel.
Omkring 33.000 af fuphjemmesiderne er nemlig stadig aktive et år efter, at e-mærket overdrog dem til det danske bagmandspoliti, oplyser DR.
Hent SIKKER SHOPPING
SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse fra e-mærket.
e-mærket har med støtte fra TrygFonden udviklet et redskab, så du kan handle sikkert online.
SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse, som du med få klik kan tilføje i din Google Chrome browser og bruge, når du shopper via din PC eller Mac.
Du kan ikke hente SIKKER SHOPPING til din mobiltelefon.
Hent SIKKER SHOPPING her.
Har du ikke Chrome som din browser, skal du først hente den HER.
Flere og flere fup-butikker
Seniorerne er lige så flittige som andre til at handle på nettet, men ældre er oftere ofre for diverse IT-forbrydelser.
”Desværre er antallet af fup-butikker stigende, og de danske myndigheder har svært at følge med og har ofte ikke bemyndigelse til at lukke dem ned, men må sende dem videre til de lande, hvor domænerne er oprettet. Ofte består disse fup-webshop derfor og kan blive ved med at snyde og bedrage,” fremgår det af en ny kampagne, der skal gøre det mere trygt at handle på internettet.
Det danske e-mærke, der er et mærke for sikre danske webshops, og Trygfonden, er gået sammen om online-værktøjet ”SIKKER SHOPPING”, forbrugerne kan bruge, når de handler på nettet.
”Der lægger en lang række kriterier til grund for, hvad SIKKER SHOPPING kategoriserer som en falsk webshop, og det er en kombination af disse kriterier, som gør udslaget. Det kunne være mangelfulde eller forfalskede handelsbetingelser, firma-oplysninger og domæneinfo samt at der er tale om markedsføring og salg af ulovlige kopivarer – oftest produceret i Kina,” lyder det om det nye online-værktøj.
Sådan fungerer det
SIKKER SHOPPING fungerer helt enkelt ved, at du tydeligt får vist hvilke webshops, e-mærket har mistænkt for at være fup-butikker drevet af it-kriminelle. Disse webshops markeres nemlig med et rødt advarselsikon i alle dine søgeresultater.
Klikker du dig alligevel ind på en fupbutik, får du vist en tydelig advarsels-meddelelse med opfordring til at forlade siden.
Der vises et lille blåt e-mærke ud fra alle de webshops, som er e-mærket. På den måde kan du nemt finde de online butikker, som er certificeret.
Se videoen “Sådan henter du SIKKER SHOPPING” herunder:
Er det en fupbutik? Kend de 5 tegn
1. Ingen kontakt-oplysninger i bunden af siden eller under ”om os”
Fupbutikker har sjældent kontaktoplysninger til virksomheden. Inden du handler bør du undersøge:
- Er der oplyst en adresse, telefonnummer eller e-mail? Hvis der kun en elektronisk kontaktformular eller slet ingen kontaktmuligheder, bør du udlade at handle der.
- Er mailadressen fra en gratis mailadresse som hotmail eller gmail?
- Hvad står der på siden “Om os”? De fleste rigtige web-butikker skriver lidt om sig selv, men det bruger fupbutikker sjældent energi på.
- Er der et CVR-nummer? Hvis webshoppen er dansk, skal du kigge efter det 8-cifrede CVR-nummer.
- Er hjemmesiden mærker med det danske e-mærke?
2. Dårligt sprog og grammatik
En fupbutik tilbyder ofte kendte varemærker til en pris, som ligger et godt stykke under normalprisen. Sproget på hjemmesiden er oversat af en maskine, fordi de udenlandske svindlere ikke kan dansk. Vær opmærksom på:
- Er der sprogfejl med dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl?
- Hvordan er sproget under ”Om os”? Hvis fupbutikken har en “Om os” side indeholder den tit stavefejl og er dårligt oversat til dansk.
3. Skæve priser og alle varer på tilbud
Fupbutikkernes priser er ofte for gode til at være sandt. Vær opmærksom på:
- Har hjemmesiden skæve priser? Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned. Derfor ser du sjældent priser som 299 kroner eller 749 kroner på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som for eksempel 243,67 kroner
- Er alle varer på tilbud? Fupbutikker elsker tilbud. Ikke nok med at de typisk sælger mærkevarer som Burberry, Mulberry og Nike til priser langt under normalprisen for den ægte vare; de har også tilbud på alle varer.
- Er tilbuddet for godt til at være sandt? Fupbutikker sælger ofte varerne meget billigt. Hvis varerne er meget billigere end andre steder, kan det være et tegn på, at varerne er kopivarer, eller at du aldrig vil modtage varen.
4. Mærkelige hjemmesideadresser, som ikke bruger https
Hjemmesidens adresse kan afsløre, om det er en fupbutik:
- Passer webadresse til det, internetbutikken sælger? Rigtige butikker har som regel meget simple webadresser – ofte er det kun butikkens navn. Fupbutikkers webadresser er ofte længere og uden sammenhæng med de varer, der sælges i butikken
- Har hjemmesiden https eller http? Det lille ekstra s er vigtigt, fordi det betyder, at der er et certifikat som sikrer, at du ikke kan få aflurer dine oplysninger. Er der https, ser det sådan ud: https://fagligsenior.dk/
5. Dårlige anmeldelser fra andre
Du er nok ikke den første, der er ved at blive snydt af fupbutikken. Undersøg derfor, om andre har dårlige erfaringer med webshoppen.
- Kommer der dårlige anmeldelser og advarsler frem, når du søger på webshoppens navn på Google?
- Er der dårlige anmeldelser af webshoppen på Trustpilot?
- Er der sider eller grupper på Facebook, som advarer mod webshoppen?
Først publiceret: 26. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:40