Har du dette navn risikerer du at blive fup-offer

De svindlere, der bevidst går efter ældre mennesker, finder deres ofre ud fra deres navne, viser opgørelse fra politiet. Se hvordan du får hemmeligt nummer.

Har du et navn, der fortæller at du tilhører den ældre generation, er du særligt udsat for svindel, lyder det fra politiet.

Det er ofte ældre – og især kvinder – som bliver udsat for svindel med opkald fra svindlere, der udgiver sig for at være fra banken, politiet eller andre myndigheder.

Men hvordan spotter de kriminelle præcist ofre, der er oppe i årene?

Det har politiet nu en forklaring på.

Navne i den ældre generation

De svindlere, der franarrer ældre mennesker deres penge, går nemlig målrettet efter de navne, der indikerer, at offeret er en del af den ældre generation.

En liste over de mest udsatte navne i det område, som Midt- og Vestsjællands Politi dækker, viser tydeligt, hvilke navne, som svindlerne orienterer sig mod:
1. Else
2. Birthe
3. Kirsten
4. Jytte
5. Karen
6. Birgit
7. Jette
8. Bente
9. Ingelise
10. Lis
Også mandenavne som Ole, Jan og Hans optræder på listen over de pt. mest udsatte navne.

“Et godt råd til de ældre er, at de skal sørge for at få udeladt nummer, så man ikke kan slå deres navn og nummer op på Krak og lignende steder. Og så skal de aldrig være bange for at lægge på, hvis de bliver ringet op uopfordret. Mange er alt for høflige, og det udnytter svindlerne”, siger politiinspektør Thomas Tarpgaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Flere og flere bliver svindlet

En opgørelse viser, at antallet af ældre, der udsættes for svindel, har været stigende de seneste år.

I 2023 blev i alt 787 personer over 60 år i Midt- og Vestsjællands Politis 10 kommuner udsat for svindel, viser en opgørelse, som politikredsen har udarbejdet,

“For mange ældre er det stadigt forbundet med stor skam at blive snydt på den måde. Men svindlerne er meget veltalende og kalkulerende. Så man kan nemt blive forvirret og lokket til at udlevere sine kontooplysninger og sine hævekort, hvis man ikke passer på. Og man kan desværre miste store summer”, siger Thomas Tarpgaard.

Opfordring fra politiet

Politiet har også en opfordring til pårørende, plejepersonale og andre, der har kontakt til ældre i den udsatte aldersgruppe.

“Tag tage snakken med dem om, hvorfor det er vigtigt at de er på vagt over for uønskede telefonopkald,” lyder opfordringen.

Fjern dine oplysninger

Du har mulighed for at få fjernet dit telefonnummer, navn og adresse ved at henvende dig direkte telefontjenesterne.

Det gælder blandt andet krak.dk, der er en af de største søgetjenester. Det kan du gøre direkte her (du skal bruge NemID).

Vil du gøre det endnu sværere for de kriminelle, så skal du naturligvis også se på, hvilke oplysninger du lægger ud om dig selv på for eksempel sociale medier. For eksempel dit telefonnummer.

Hemmeligt Nummer

Vælger du at få Hemmeligt Nummer, så vil dit navn og adresse stå på sider som for eksempel Krak og 118.dk. Dit nummer vil ikke blive vist.

Udeladt Nummer

Vælger du Udeladt Nummer, så vil hverken dit nummer, navn eller adresse blive vist på sider, som for eksempel Krak og 118.dk.

Hemmelig adresse

Vælger du hemmelig adresse, er det kun dit navn og nummer, som bliver vist på for eksempel Krak og 118.dk. Din adresse bliver ikke vist.

Først publiceret: 5. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 4. juni 2024 kl. 14:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og