Undgå svindel: Sådan får du hemmeligt nummer

Telefonsvindlere går ofte efter navne, der forbindes med den ældre generation. Se her, hvordan du får hemmeligt nummer – og fjerner dine oplysninger fra nummeroplysningen.

”Goddag, det er fra banken”.

Selv om banken ikke vil henvende sig til dig på telefonen og bede dig om koder, konto og kreditkort, er der desværre fortsat mange, der falder for tricket, når der er en telefonbandit i røret.

Og det er oftest ældre, der plasker i.

Det viser de hundredvis af artikler, som Faglige Seniorers nyhedsbrev skriver om telefonsvindel.

Kriminelle leder efter dit navn

Sagen er nemlig den, at telefonsvindlere crawler forskellige telefonoplysnings-tjenester for navne, der typisk tilhører personer i de ældre aldersgrupper.

Det kan være navne som Ruth, Inger og Margrethe eller Jørgen, Knud og Erik.

”Det er vores indtryk, at gerningsmændene via Krak og lignende finder personer, der har navne, som viser, at de kan være fra den ældre generation. Derfor har vi blandt andet set flere med navnet Else blandt ofrene. I nogle tilfælde finder svindlerne så også via Facebook oplysninger om personernes fødselsdato”, siger Randi Mortensen fra det kriminalpræventive sekretariat i Midt- og Vestsjællands Politi.

Så nemt skjuler du dig

Du kan med en lille indsats forebygge, at du – eller pårørende – bliver udsat for kriminalitet via telefonen.

Det hedder ”hemmeligt nummer”, ”udeladt nummer” eller ”skjult adresse”.

På den måde undgår du, at andre kan slå dit navn, adresse og telefonnummer eller i hvert fald begrænse mængden af oplysninger om dig på Krak, 118.dk, nummeroplysningen og lignende tjenester.

Du kan selv kontakte dit teleselskab og bede om at få skjult dit nummer og adresse. I løbet af nogle dage vil ændringerne blive opdateret på nummer-søgningstjenester som 118.dk, oplysningen 118 og Krak.

Fjern dine oplysninger

Du har også mulighed for at få fjernet telefonnummer, navn og adresse ved at henvende dig direkte tjenesterne.

Det gælder blandt andet krak.dk, der er en af de største søgetjenester. Det kan du gøre direkte her (du skal bruge NemID).

Vil du gøre det endnu sværere for de kriminelle, så skal du naturligvis også se på, hvilke oplysninger du lægger ud om dig selv på for eksempel sociale medier. For eksempel dit telefonnumer.

Del med andre

Du kan gøre andre opmærksom på, hvordan man kan få hemmeligt nummer, ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.. Her kan du også komme med dine egne tip.

Først publiceret: 18. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 17. oktober 2023 kl. 10:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og