Her er Kongens private biler

Søndag den 26. maj fylder kong Frederik 56 år. Gennem tiden har Danmarks konge været ejer af både en stor, amerikansk flyder og flere Volvo'er. Se hans private bil-cv herunder.

Kong Frederik sad selv bag rattet i sin SUV, da han og dronning Mary kørte til Fredensborg Slot i april, da dronning Margrethe skulle fejres i anledning af sin fødselsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Da han var ung, blev han kaldt Turbo-prinsen.

Nu runder han 56 år, for søndag den 26. maj har kong Frederik fødselsdag.

Men selvom kongen er blevet ældre, er interessen for biler stadig intakt.

Det kan man se, når man dykker ned i, hvilken bil han kører rundt i uden kronenummerplader. Og hvilke biler kongen tidligere har haft i sin private garage.

Kører i en 97 år gammel bil

Når kong Frederik har brug for at køre bil i sin dagligdag – og hvis det skal ske med hvide plader – finder han nøglerne til sin Audi SQ7.

Det er en SUV, en firhjulstrækker, som kører på diesel og har 435 hestekræfter. Kongens bil blev indregistreret i november 2020.

Og det var netop i denne, at han og dronning Mary kørte til Fredensborg, da de skulle til dronning Margrethes fødselsdag. 

Men det er ikke den eneste bil, som kongen har i sin garage. Kong Frederik har nemlig også en interesse for franske Bugatti.

Kongen er flere gange blevet set til Bugatti-træf i sin Bugatti type 37 fra 1927, som har beskedne 60 hestekræfter. I 2022 havde kong Frederik Bugatti’en med på Gråsten Slot i Sønderjylland, hvor han gav sin lillebror, prins Joachim, en tur i veteranbilen. 

Fra lille Volvo til elektrisk tysker:

  • For to år siden skrev Her og Nu, at den daværende kronprins Frederik kørte rundt i en Porsche Taycan Turbo Cross Turismo. Bilen er eldrevet.  
  • I 2015 kom det frem, at Frederik og Mary nu var kørende i en bronzefarvede Land Rover Discovery. Senere skiftede parret den bronzefarvede Discovery ud med en nyere udgave, som er grå.
  • Da kongeparrets yngste børn, prins Vincent og prinsesse Josephine, blev født tilbage i 2011, observerede flere medier, at den daværende kronprins valgte at kørte i en svensk bil. Her var der tale om en Saab 9-3 stationcar 2,8T V6 med automatgear.   
  • I begyndelsen af 00’erne satte Frederik sig ind bag rattet af en blå Audi. Han havde en S4, som er en stationcar med en del hestekræfter. Senere, da kongen var blevet gift, skiftede han S4’eren ud med en Audi Q7, der er en SUV.
  • Da kongen havde afsluttet sine studier i USA i 1993, valgte han at køre på et roadtrip tværs over landet med en ven. Til det formål købte kongen en bordeauxfarvede Cadillac Eldorado Convertible. 
  • I 1991 modtog Frederik en Volvo 850 stationcar.
  • Kongen har også ejet en BMW. I slutningen af 1980’erne kørte han rundt i en sort BMW E30, M3.
  • Da kong Frederik fyldte 18 år i 1986 blev han samtidig ejer af sin første bil, en Volvo 480 ES. Der var tale om Volvo, der adskilte sig fra mange andre modeller fra det svenske mærke, ved at 480’eren var en forholdsvis lille bil med klaplygter. 

Nej til biler i gave

Medlemmerne af kongefamilien fik tidligere biler i gave. For eksempel fik dronning Margrethe en Volvo Amazon af bilmærket, da hun fyldte 18 år i 1958.

Men i 2018 besluttede kongehuset, at man ikke længere ville modtage biler i gave fra erhvervslivet.

Soloulykken i Sydfrankrig

I august 1988 holdt daværende kronprins Frederik og prins Joacim ferie med deres forældre på vinslottet Château de Cayx i Cahors. 

Sammen med to venner valgte prinserne at køre til det lokale posthus for at sende postkort. Turen derhen foregik i regentparrets lille Peugeot 205.

Men prinserne kom aldrig til posthuset den dag, for undervejs kørte de galt på landevejen.

Frederik, der sad på bagsædet, blev slynget ud via bagruden og lander ved vandkanten af en flod. Imens sad prins Joachim fastspændt i bilen, der endte med at ligge på taget. 

Både prinserne og vennerne slap for alvorlige skader fra ulykken.

Først publiceret: 23. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. maj 2024 kl. 13:20

Se, hvad vi ellers skriver om: