Se tallene: Det sparer du med en elbil
Der kan være mange penge at spare ved at skifte benzin- eller dieselbilen ud med en elbil, viser nye beregninger.
Interessen for elbiler er stigende. Bare i 2023 kørte der ifølge Danmarks Statistik knap 80 procent flere elbiler rundt på vejene, end det var tilfældet året før.
Og det er der måske en grund til.
For der er gode penge at spare ved at skifte sin benzin- eller dieselbil ud med en elektrisk en af slagsen, viser beregninger fra Spar Nord og Bilbasen.
“En elbil har en lavere afskrivning og billigere serviceomkostninger end benzin- og dieselbiler til den samme pris. Derudover er der også en stor fortjeneste i driften, som prisen ser ud nu på el og brændstof,” siger markedsanalytiker hos Bilbasen Jan Lang.
37 procent lavere
Beregningerne viser, at totalomkostningerne ved at eje en elbil i gennemsnit er 37 procent lavere end ved en dieselbil, mens det tilsvarende er 28 procent lavere end ved en benzinbil.
Beregn selv bilturen
- Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik pendler danskere i gennemsnit 44,4 kilometer til og fra arbejde.
- Det giver en gennemsnitspris på godt 104 kroner per tur for en elbil, mens en tilsvarende tur koster 164 kroner i en benzinbil og 167 kroner i en dieselbil.
- I beregningerne er brændstofforbruget sat til 14,1 kilometer per liter for benzinbilerne og 18,1 kilometer per liter for dieselbilerne, mens elbilerne er sat til 20 kilowatt-timer (kWh) per 100 kilometer.
- Benzin- og dieselpriser er fundet via en søgning på ok.dk den 11. januar 2024. Benzin er regnet til 14,89 kroner per liter, og diesel er beregnet til 13,89 kroner per liter.
- Kører man 20.000 kilometer om året, løber det ifølge beregningerne op i en årlig besparelse på knap 29.000 kroner.
- Alle beregninger er med udgangspunkt i en elpris på 2,16 kroner per kilowatt-time (kWh).
Kilder: Spar Nord og Bilbasen.
Det er blandt andet serviceomkostninger, forsikringer, udgifter til lån, bilens værditab og brændstofforbrug, som har betydning for, hvor dyr bilen er, når alt er medregnet.
“Afskrivningen på en bil er den største faktor for totalomkostningerne. Ved en elbil til 300.000 kroner forventer vi, at den falder mellem 30 og 35 procent i værdi over tre år, mens en tilsvarende benzin- og dieselbil falder mellem 40 og 45 procent i værdi,” siger Jan Lang.
FDM: Det er billigere
En diesel- og benzinmotor har mange bevægelige dele og er meget mere kompleks mekanisk end en elmotor, lyder det fra markedsanalytikeren.
Og det har betydning for de samlede serviceomkostninger.
“Generelt set ser vi, at serviceomkostningerne er 40 procent lavere ved en elbil end en diesel- eller benzinbil til samme pris.”
“Dog har en elmotor et større drejningsmoment, som giver et pres på dækkene, som kan have en betydning for sådan noget som dækskifte. Men gør man det hele op, er de samlede serviceomkostninger lavere for elbiler,” påpeger Jan Lang.
Også hos interesseorganisationen FDM har man regnet sig frem til, at en elbil er billigere at eje end en benzinbil til samme pris.
I FDM’s beregninger kan man se, at en ny benzinbil til 300.000 kroner koster lidt under 83.000 kroner per år.
For en elbil til samme pris kommer du af med lidt over 71.000 kroner per år
Du skal være opmærksom på dette
Ud over at elbilerne i sig selv er billigere at eje end benzinbiler til samme pris, så kan du faktisk med god økonomisk samvittighed købe en noget dyrere elbil.
“Du kan tillade dig at købe en elbil, der er 100.000 kroner dyrere end den benzinbil, du ellers havde kigget på,” siger cheføkonom hos FDM Ilyas Dogru.
Han forklarer, at de samlede udgifter ved at eje en elbil til eksempelvis 400.000 kroner stort set er på niveau med udgifterne for en benzinbil til 300.000 kroner.
“Elbilen er billigere på grund af lavere serviceomkostninger, men især fordi udgiften til el er billig i forhold til benzin og diesel,” siger han.
“Og hvis du som bilejer lader på de rigtige tidspunkter, kan det virkelig betale sig.”
Men inden du køber dig en elbil, er der også nogle ting, du skal være opmærksom på, lyder det fra Ilyas Dogru fra FDM.
“Du bliver nødt til at gå mere op i, hvor og hvornår du kan og ikke kan lade op på farten og altid have plan A, B og C klar,” siger han.
“Derudover er forsikringen dyrere på nogle elbil-modeller, hvilket eksempelvis gælder Tesla.”
Først publiceret: 1. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 29. februar 2024 kl. 15:51