Forårsrengør boligen: Kom vinterens støv og allergener til livs

Du bør give boligen en grundigere rengøring nu, så du kommer helt af med det støv og snavs, der kan være ophobet i løbet af vinteren.

Til foråret bør alle overflader tages med en ren, fugtig klud og gulvet med en moppe for at komme af med vinterens støv og snavs. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Foråret har meldt sin ankomst, og naturen er begyndt at vågne igen.

Det er atter blevet tid til en forårsrengøring, og det er tiltrængt for at forbedre boligens indeklima efter de indelukkede og kolde vintermåneder.

Det er særligt vigtigt, hvis man døjer med astma og allergi, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig rådgiver i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

“Faktisk er forårsrengøringen en god idé for alle efter en vinter, hvor vi har tilbragt meget tid indenfor. Lidt kækt sagt kan man måske sige, at vi har været lidt huleboere,” siger hun.

“Nu er energien vendt tilbage med forårssolen, så vi kan klare en større rengøring. I løbet af vintermånederne kan der være samlet mere støv og flere partikler og allergener i boligen, og vi har måske ikke fået luftet så meget ud, fordi det har været koldt.”

Husk at lufte ud

Hun anbefaler, at alle boligens overflader bliver rengjort. Det kan være med en moppe på gulvet og en ren, fugtig klud til resten af boligen.

“Det er vigtigt at lufte ud, mens man vasker gulvet og efter, så man får fugten ud,” siger hun.

For de fleste er det tilstrækkeligt at støvsuge og tørre overflader af én gang om ugen, men det afhænger af antallet af beboere i boligen, og hvor meget plads der er.

Virus og bakterier er ikke synlige, og de skal også fjernes for at holde hjemmet rent. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man rengør oftere, hvis der er smitsom sygdom i hjemmet, og både badeværelse og køkken bør rengøres hyppigere.

“Til foråret er det godt med en rengøring, hvor man er mere grundig og for eksempel får støvsuget bag sofaen,” siger hun og tilføjer:

“Når møblerne er rykket væk fra væggen, kan man også kontrollere, om der skulle være kommet noget fugt og skimmel på vægge og møbler. Det er vigtigt at lufte ud løbende for at komme af med fugt, og måske har man ikke fået luftet nok ud i den kolde tid.”

Gør det fire gange om året

Christine Højer Eriksen forklarer, at skimmel viser sig som sorte plamager, og at man også kan prøve at lugte sig frem. Skimmel har ofte en genkendelig lugt, der minder om jord eller kælder.

Hun anbefaler også, at du vælger rengørings- og vaskemidler, som har Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, hvis du ønsker at minimere risikoen for hudallergi hos dig selv og din familie.

Har man allergi over for husstøvmider, bør man vaske sit sengetøj minimum hver anden uge. Så dør husstøvmiderne, og deres ekskrementer bliver skyllet ud, forklarer hun.

“For de fleste med allergi over for husstøvmider er det ofte nok at vaske dyner og puder fire gange om året på 60 grader.”

Fugtig rengøring er at foretrække

* Generelt bør du anvende våd rengøring med rengøringsmidler, når du gør rent i hjemmet.

* Afstøvning hvirvler nemlig støvet op, og derfor bliver støvet i større grad flyttet, end det bliver fjernet. Vælg derfor afvaskning eller fugtig aftørring på overflader, der kan tåle det.

* Når du gør rent, skal du være opmærksom på at rengøre kontaktpunkter. Det er for eksempel håndtag til døre og skabe, vandhaner, stikkontakter og fjernbetjening.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Først publiceret: 6. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 6. marts 2024 kl. 12:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og