Sådan kan du undgå udbredt maveproblem

Op mod 800.000 danskere døjer med irritabel tyktarm uden at være klar over det. Nu viser nyt studie, hvad du kan gøre for at undgå sygdommen.

Døjer du med symptomer som oppustethed og ondt i maven?

Ubehag i maven, mavekneb flere gange om dagen, luft i maven og afføringsforstyrrelser, for eksempel diarré eller forstoppelse.

Er det noget du kan genkende, vil du også opleve, at din mave bliver mere udspilet på grund af luft, og det gør smerterne værre, og så kan det hjælpe lidt at prutte. 

De nævnte symptomer kan være tegn på, at du har irritabel tyktarm, selvom du måske aldrig har skænket det en tanke. Faktisk lider 10-15 procent af danskere af irritabel tyktarm i forskellig grad. 

Sunde livsstilsvaner er afgørende

Typiske symptomer på irritabel tyktarm

Hvis du har flere af disse symptomer, kan det være tegn på, at du har irritabel tyktarm:

  • Vekslende afføring (knoldet, normal, tynd afføring)
  • Enten forstoppelse eller diarré
  • Mavesmerter relateret til afføringsforstyrrelser
  • Evt. oppustethed

Kilde: Laura Rindom Krogsgaard/netdoktor.dk

Men nu er der hjælp at hente, hvis du vil være med til at forebygge sygdommen. 

En gruppe forskere fra Kina har nemlig undersøgt lidelsen og er kommet frem til, hvordan du ved hjælp af en række livsstilsændringer kan minimere din risiko for at få irritabel tyktarm og de ubehagelige gener, det medfører.

“Så vidt vi ved, er vores undersøgelse en af de første store undersøgelser, der bekræfter, at en kombination af sunde livsstilsvaner kan reducere risikoen for at udvikle irritabel tyktarm markant,” siger Vincent Chi-ho Chung, professor ved Chinese University of Hong Kong, til CNN.

Det skal der til

Data fra 64.268 personer mellem 37 og 73 år viser, hvordan en række livsstilsmarkører påvirker personernes risiko for at få irritabel tyktarm. 

Her kiggede forskerne helt præcist på følgende:

  • Niveauet af fysisk aktivitet
  • Søvn om natten
  • En afbalanceret kost
  • Alkoholindtag
  • Ingen rygning

Resultatet taler for sig selv: De personer, som bevæger sig meget, får mellem 7 og 9 timers søvn om natten, har en afbalanceret kost, drikker moderat og ikke ryger, klarer sig bedst. 

Det slående er, at deres risiko for at udvikle irritabel tyktarm faldt med hele 42 procent. 

Det er altså ikke kun en ting, der skal skrues på, men flere. Til gengæld kan du selv være med til at påvirke din chance for at få lidelsen – og det må være indsatsen værd. 

Først publiceret: 1. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 1. marts 2024 kl. 9:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og