Irritabel tyktarm? Low FODMAP-diæten kan være svaret
Forskning viser, at 50-75% af personer med irritabel tyktarm oplever færre symptomer ved at følge en diæt med et lavt indhold af visse kulhydrater, kendt som low FODMAP-diæten.
Irritabel tyktarm giver symptomer som oppustethed, mavesmerter, luft i maven og tynde afføringer.
Low FODMAP-diæten hjælper med at reducere disse symptomer og er også effektiv for personer med inflammatoriske tarmsygdomme, skriver netdoktor.dk.
Hvad går diæten ud på?
Diæten er en eliminationsdiæt, hvor man udelukker visse kulhydrater i 4-6 uger og gradvist genindfører dem i små mængder, indtil man får symptomerne igen.
På den måde finder man ud af, hvor meget man kan tåle, dvs. ens toleranceniveau.
Hvad er FODMAP?
FODMAP er en gruppe af kulhydrater, som er svære for tyndtarmen at nedbryde og optage, hvilket resulterer i, at de bevæger sig videre til tyktarmen.
I tyktarmen fermenteres de hurtigt af bakterier og tiltrækker vand, hvilket skaber luft i maven, oppustethed og tynde afføringer hos personer med irritabel tyktarm.
Eksempler på FODMAP – det vil sige fødevarer, der skal udelukkes:
Fruktose:
Vil typisk være i fødevarer som:
- Asparges
- Figen, frisk
- Honning
- Juice
- Pære
- Sukkerærter
- Vandmelon
- Æble
Laktose:
Vil typisk være i fødevarer som:
- Fløde
- Fløde– og mælkeis
- Kakaomælk
- Myseost
- Mælk (alle typer, både fra ko, ged og får)
- Mælkechokolade
- Syrnede mælkeprodukter
Oligo-sakkarider:
Vil typisk være i fødevarer som:
- Byg
- Hvede
- Hvidløg
- Inulin
- Kidneybønner
- Løg
- Pistacienødder
- Porre
- Rug
Polyoler:
Vil typisk være i fødevarer som:
- Abrikos
- Blomme
- Blomkål
- Brombær
- Kirsebær
- Sukkerfrit tyggegummi
- Sukkerfri pastiller
- Svampe, friske
- Svesker
- Vandmelon
Hvad kan man spise på low FODMAP-diæten?
På denne diæt skal man hverken spise kulhydratfattigt eller glutenfrit, derfor kan du også spise kød, fisk, fjerkræ, æg og fedtstof.
Her er nogle eksempler på tilladte fødevarer, selvom listen ikke er udtømmende:
- Grøntsager: agurk, gulerod, grønne bønner, knoldselleri og kartoffel.
- Frugter: ananas, appelsin, banan og jordbær.
- Brød, mel og gryn: boghvede, quinoa, majsmel, rismel, nogle former for glutenfrit brød, ris og moderate mængder havre.
- Mælkeprodukter: laktosefri mælkeprodukter som yoghurt og fløde samt alle faste oste.
Bivirkninger
Erfaring viser, at nogle mennesker, der tidligere havde løs afføring, kan udvikle forstoppelse efter et par uger på diæten.
Forstoppelse kan afhjælpes ved at indtage to spiseskefulde hørfrø, drikke tilstrækkeligt med væske og inkludere fiberholdige fødevarer uden FODMAP-kulhydrater i kosten.
Først publiceret: 30. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret 30. maj 2023 kl. 10:03