Slå koldt vand i blodet hvis din have er oversvømmet

De fleste planter i din have er robuste nok til at klare at stå under vand. Som haveejer må du derfor blot tålmodigt lade det spirende forår tørre jorden igen.

Alle hulrum i jorden, der før var fuldt med luft, er nu fyldt med vand, fortæller Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Du må plante en god portion tålmodighed i dit indre, hvis de seneste måneders store mængder nedbør har forvandlet hele eller dele af din have til en stor sø.

For der er ikke ret meget at gøre ved problemet – andet end at vente. Det siger Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet.

“Det bedste, man kan gøre lige nu, hvis man har virkelig meget vand i haven, er ikke at gøre noget. Det kan lyde lidt mærkeligt, men det er vigtigt lige at slå koldt vand i blodet,” siger hun.

Selv om det kan se voldsomt ud, så bør din have nemlig godt kunne klare skærene og overleve oversvømmelsen.

“De fleste planter er ret robuste. Nogle gange kan man blive helt overrasket over, hvor meget planter rent faktisk kan klare,” lyder det fra Louise Møller.

Har du mulighed for det, kan du forsøge dig med at pumpe noget af vandet væk og ned i en kloak. Men det er de færreste, der har den mulighed, understreger fagredaktøren.

Lerjord

Derfor må de fleste haveejere sætte deres lid til, at forårets lys og vind tørrer græsplænen og bedene. Men du skal være opmærksom på, at vandet kan have sat sit præg på jorden i haven. Især, hvis der er tale om lerjord.

“Lerjord holder bedre på vandet end sandjord. Her går der derfor noget tid, før du kan begynde at arbejde med jorden. Så har du planer her i foråret om at anlægge et nyt bed eller plante hække, er det vigtigt at vente, indtil jorden er blevet tilstrækkelig tør,” fortæller Louise Møller.

Du risikerer at ødelægge strukturen i jorden, hvis den er for våd, når du graver i den. En tommelfingerregel er, at jorden er for våd, hvis den er mudret og klistrer fast til spaden.

“Det kan gøre stor skade på jorden, hvis du bearbejder den, når den er for våd, og det kan tage flere år at genoprette sådan en skade.”

Overvej disse planter

At rode rundt i mudret jord er som at røre rundt i en skål med rugbrødskrummer og vand, forklarer Louise Møller.

“Til sidst får du en grød eller en suppe uden ret meget ilt i. Det samme sker med jorden, og det er der ikke ret mange planter, der lever godt i,” siger hun.

Lige så snart jorden er tør og klar til en tur med spaden, kan du overveje, om du skal plante planter, der tåler meget vand.

“Der er nogle planter, der bedre tåler våde forhold end andre. For eksempel den løvfældende busk kornel og hækplanten navr,” fortæller Louise Møller.

Planter, der har sværest ved at klare oversvømmelser, tæller blandt andre tørketålende stauder, bøgehække og blomsterløg.

Har din have været meget oversvømmet gennem vinteren, kan du derfor risikere at se færre påskeliljer, erantis og tulipaner her til foråret, end du plejer.

Disse planter tåler meget fugtig jord

* Navr.
* Birk.
* Kornel.
* Benved.
* Hyld.
* Bærmispel.
* Astilbe.
* Engnellikerod.
* Kattehale.
* Daglilje.
* Hjortetrøst.

Kilde: Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet.

Først publiceret: 16. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2024 kl. 14:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og