Denne diæt er kåret til den bedste – for syvende år i træk

Det er nok ikke første gang, du hører om denne kosttype, men ikke desto mindre er den i syv år blevet kåret til at være den bedste for krop og hjerne.

Hvis du gerne vil leve sundt og længere, så kan middelhavskosten være vejen frem.

Middelhavskosten har et godt ry og det med meget god grund.

Den er for syvende år i træk blevet kåret til den bedste i forhold til at sikre et langt og sundt liv af en gruppe amerikanske ernæringseksperter, der har sammenlignet adskillige diæter. 

Kosten stammer fra de lande, der grænser op til Middelhavet, og fokuserer på friske råvarer i sæson, heriblandt grøntsager, frugt, fuldkorn, nødder, bælgfrugter, magre mejeriprodukter og hjertesunde fedtkilder, som olivenolie, avocado og fed fisk. 

En anden vigtig pointe ved denne diæt er at skære ned på rødt kød, mejeriprodukter og forarbejdede madvarer. 

Flere fordele

Hvis du er glad for middelhavskost, så hold dig endelig på den sti, for det har nemlig flere fordele for dit helbred. 

For det første har det vist sig at reducere risikoen for hjerterelaterede sygdomme, hvilket skyldes kombinationen af hjerte-sunde fedtstoffer, kostfibre og begrænsede mængder animalsk protein i kosten. Så middelhavsmad er hjertesundt. 

Dernæst har middelhavskost også en positiv effekt på hjernen, da den nedsætter risikoen for kognitiv svækkelse og demens. 

Derudover kan middelhavskosten være medvirkende til at sænke dit kolesteroltal og ændre tarmbakterier i kroppen. Dette kan lede til en mindre risiko for at udvikle diabetes.

Flere studier har også fundet frem til, at mennesker, der spiser efter middelhavskostens principper, har mindre risiko for at udvikle blodpropper og diverse kræftformer, heriblandt brystkræft.

Først publiceret: 2. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. februar 2024 kl. 12:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og