Populær kosttrend får hug fra myndigheder
Der er ikke evidens for, at periodisk faste virker, fastslår de danske fødevaremyndigheder.
Har du overvejet at hoppe med på bølgen og faste to tredjedele af døgnet?
Så er du er i hvert fald ikke den eneste, for fastekuren vinder stadig større indpas i samfundet, selvom der ikke er beviser for, at det virker. Det skriver DR.
“Vi har hverken belæg for, at det skulle være særlig problematisk eller særligt sundhedsfremmende at faste et vist antal timer hver dag,” siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er chef for Fødevarestyrelsens Enhed for Bæredygtig Mad og Sundhed.
Kosttrenden går kort sagt ud på, at man skal undgå at spise mad i 16 sammenhængende timer i døgnet. Det kan for eksempel ske ved at springe morgenmaden over og kun spise mellem klokken 12 og klokken 20.
Kostrådene
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Det er der belæg for
Fødevarestyrelsens Anne Pøhl Enevoldsen lover i stedet, at man kan komme langt med de officielle kostråd og de generelle anbefalinger om at få sovet nok, motionere nok, spise varieret, ikke ryge og drikke for meget.
“Vores kostråd er nok lidt kedelige, de er ikke pakket ind i lækkert salgspapir. Til gengæld bygger det på solid evidens,” tilføjer hun.
Ikke bevist
Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen, der er leder af Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, finder fastekuren super interessant, men understreger samtidig også, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for, at det virker.
“Jeg kunne sagtens finde på selv at gøre det, men det er ikke bevist, at det øger livslængden hos mennesker,” siger professoren til DR.
Har du forsøgt dig med fastekuren?
Først publiceret: 6. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. oktober 2023 kl. 11:17