Ny rapport: Ældre trives og har gode sociale relationer

Mere end tre fjerdedele af ældre borgere over 65 år vurderer, at deres helbred er enten fremragende, vældig godt eller godt. Det viser en ny rapport om ældres sundhed og trivsel.

Rapporten viser, at ældre, ligesom den øvrige befolkning, er en mangfoldig gruppe af borgere, og der er store forskelle på deres sundhed afhængigt af køn, alder og uddannelseslængde.

Vi lever generelt længere, og andelen af ældre i befolkningen vokser.

Gruppen af ældre borgere vil stige over de næste årtier, og det estimeres, at andelen af borgere over 65 år vil udgøre 25 % af befolkningen i 2050.

Rapporten fra Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed viser, at langt de fleste ældre trives, lever sundt og har gode sociale relationer.

Men den viser også, at der er en gruppe af ældre med dårligt fysisk og mentalt helbred, for eksempel lever mange med to eller flere samtidige sygdomme, såkaldt multisygdom, og en del ældre har tegn på ensomhed.

Det er tydeligt, at der er store forskelle i gruppen af ældre på tværs af alder, køn og uddannelse, og afhængigt af hvilken helbredsparameter der adresseres.

Det går den rette vej

På flere områder går det den rette vej med ældres sundhedsadfærd.

Der er for eksempel færre ældre, der ryger, og færre ældre med stillesiddende fritidsaktivitet.

Men der ses også en stigning i andelen af ældre med svær overvægt.

En stor del af de ældre, der ikke lever sundt, ønsker at ændre deres sundhedsadfærd. Det gælder især for den yngste aldersgruppe af 65-74-årige. 

Rapporten viser desuden, at der også blandt ældre er social ulighed på en lang række parametre, det gælder især fysisk helbred, funktionsniveau og tandsundhed.

For eksempel er der langt flere, der har 20 eller flere egne tænder tilbage, blandt ældre, der har en videregående uddannelse sammenlignet med de ældre, der har en grundskoleuddannelse.

Først publiceret: 24. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 24. januar 2024 kl. 10:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og