Kontroversiel provokatør provokerer stadig

Kunstner og provokatør Kristian von Hornsleth har tiltrukket sig opmærksomhed, siden han trådte ind på den danske kunstscene. Han fylder 60 år den 29. december.

Kristian von Hornsleth deltog i 2021 i udstillingen "Political Art" i Polen, der blandt andet blev anklaget for at være racistisk og antisemitisk. Den 29. december fylder kunstneren og provokatøren 60 år. Foto: Janek Skarzynski/Ritzau Scanpix

Det er svært at sætte sig til tasterne og skrive om én, der selv mener, at han opfandt fake news i folkeskolen, og hvis selvbiografi ifølge ham selv er fuld af løgn.

Men det er sådan, det er, når kunstner og provokatør Kristian von Hornsleth fylder 60 år den 29. december.

“Stol aldrig på en kunstner,” skrev han selv i starten af november på sin Instagram-profil.

Eksplosive og farverige kunstværker

Der er alligevel ting, der kan bekræftes.

Kristian von Hornsleth blev født i Edinburgh i 1963. Han blev uddannet arkitekt i 1994, men har siden brødfødt sig selv og sin familie med sin kunst.

Han har fire børn og er gift med Sine Høeg Hornsleth. Parret bor i Hellerup.

Majoriteten af hans kunstværker er eksplosive og farverige.

Men så er der også de værker, der ikke kan puttes på et lærred: Det er Hornsleths konceptkunst.

For selv om Kristian von Hornsleth er kunstner, så er han i lige så høj grad provokatør.

Provokatør

Bag sig har han en lang række værker, der har vakt opsigt, anerkendelse og harme i befolkningen.

Ligesom dengang, da han fik en hel ugandisk landsby til at tage sit efternavn. Til gengæld gav han hver person en gris eller en ged.

Og så var der dengang, da han fotograferede en række hjemløse i London, satte portrætterne på en guldplade, gav de hjemløse gps-trackere for derefter at sælge portrætterne – og de hjemløses lokationer – til rige mennesker.

Om det sagde han i et interview med Jyllands-Posten:

“Vi privatiserer hjemløsheden. Den hjemløse får halvdelen af beløbet, og jeg får resten. Vi er en slags impresario for underholdning til de rige. Og alle er glade.”

Dødstrusler

Hans provokationer har ad flere omgange fået ham ud på dybt vand.

I 2014 besluttede han sig for at udstille den racismedømte svensker Dan Parks billeder. Siden fik han baldret ruden på sit galleri og sendt dødstrusler mod sig selv og sine børn. Han trak derfor stikket til beslutningen.

Året inden blev han ved Østre Landsret dømt for krænkelse af ophavsretten, i forbindelse med at han havde lavet en collage, hvor han havde sat en journalists ansigt på kroppen af en pornoskuespillerinde i fuld vigør.

Collagen var en reaktion på, at journalisten havde skrevet en kritisk artikel, hvori Kristian von Hornsleths navn indgik.

Først publiceret: 20. december 2023
Artiklen er sidst opdateret 20. december 2023 kl. 10:08