Spar penge uden at ødelægge julehyggen

En energirigtig jul behøver på ingen måde at gå ud over de mange juletraditioner. Der kan være mange penge at spare, lyder det fra ekspert.

Energistyrelsen har fundet danskernes mest populære energisparemåder i juletiden.

Julen varer længe og koster mange penge.

De fleste vil nok kunne nikke genkendende til Peter Fabers vers, når december måned endnu engang står for døren med gaveindkøb, julelys i haverne og bagværk i stuerne.

Men der kan også være mange penge at spare med simple energispareråd, og selv de små tricks i hverdagen kan være med til at gøre en stor forskel på den lange bane.

Ifølge ny undersøgelse fra energistyrelsen planlægger 22 procent af danskerne at gøre noget særligt i julemåneden for at spare på energien.

Der er sjovere ting at bruge penge på

Et tal, der skal ses i lyset af at størstedelen af danskerne allerede har foretaget bevidste ændringer for at reducere deres el- eller varmeforbrug i løbet af det seneste år, lyder det fra Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

“Mange danskere har taget energisparerådene til sig og har mod på at spare på energien nu og på sigt. Særligt over julen er der masser af andre og sjovere ting at bruge pengene på, så mange har en interesse i at tage toppen af elregningen,” siger Matilde Grøn Bjørneboe og kommer med et godt råd:

“Ofte kan man med fordel skrue lidt ned for varmen i julen. Mange mennesker i samme rum og julekokkeriet nok skal generere rigeligt varme. Derudover kan man samle familien om en god julefilm på en enkelt skærm, fremfor at alle sidder med hver deres.”

Sådan sparer vi på energien

Undersøgelsen har samtidig opgjort danskernes foretrukne måder at spare på energien over julen:

  • Slukke lyset i rum, der ikke bruges.
  • Tø maden op i køleskabet.
  • Bruge energivenlige LED-lys eller stearinlys på træet.
  • Minimere udendørs belysning som for eksempel på lyskæder.
  • Forberede mest muligt af julemaden på tidspunkter, hvor elprisen er lavere.

Først publiceret: 19. december 2023
Artiklen er sidst opdateret 19. december 2023 kl. 8:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

og