Påvirket af trafikstøj? Få 3 gode råd

Flere end en halv million danskere er påvirket af trafikstøj i deres bolig, og en stor del af dem kan samtidig mærke, at det har konsekvenser for deres sundhed.

I en ny undersøgelse svarer hver femte dansker, at de er påvirket af trafikstøj i deres hjem.

I et lille land som Danmark kan det være svært at finde et sted at bo, der ikke ligger tæt på større veje, hvor bilerne suser forbi i nærheden. 

Men selvom det i mange større byer kan være svært at undgå lyden af trafikstøj i sin bolig, så kan lyden fra biler være til så meget gene, at det kan have en række negative helbredsmæssige konsekvenser som eksempelvis stress, uro og hovedpine.  

I en ny undersøgelse fra Gjensidige svarer hver femte dansker, at de er påvirket af trafikstøj i deres hjem, og af den gruppe siger næsten 20 procent, at det har negative konsekvenser for dem mentalt eller fysisk.  

Det kan du gøre

Louise Brix, der er fagchef for sundhed, anerkender, at det både kan være svært at flytte trafikken og sin bolig, og derfor kan den mest nærliggende løsning være at se på, om der er mulighed for at foretage nogle ændringer inde i boligen i et forsøg på at mindske påvirkningen fra trafikstøjen.  

“Det gælder så vidt muligt om at skærme sig selv fra støjen, mens man er i sit hjem. Og her kan det for nogle give mening at rykke soveværelset til den del af boligen, der er længst væk fra trafikken, ligesom tykke gardiner også kan være en mulig aflastning. Og så er det en god idé så vidt muligt at opsøge ro, når man er uden for hjemmet,” siger hun.  

3 muligheder for støjreduktion

1. Vinduer

Vinduerne er ofte en af de største kilder til, at trafikstøjen kommer ind i boligen. Her kan du enten skifte dem til nogle, der er tykkere og mere støjisolerende, eller du kan montere et tykt forsatsvindue på de eksisterende. 

2. Støjskærm

En støjskærm kan særligt være en god idé for de boliger med have, der ligger tæt på trafikken. I flere kommuner er det muligt at søge om tilskud til opsætning, og i mange tilfælde kan det være med til at reducere oplevelsen af støj betragteligt.  

3. Tag kontakt til kommunen eller relevante myndigheder 

Hvis du selv føler dig negativt påvirket af trafikstøj, er der en god chance for, at det samme er tilfældet for dine naboer. I kan derfor sammen tage kontakt til kommunen eller myndighederne og gøre opmærksom på problemet, så I på den måde kan blive indtænkt, når der bliver planlagt støjreducerende tiltag.

Først publiceret: 6. november 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. november 2023 kl. 10:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og