Saml selv mad fra havets spisekammer

Havets køkkenhave byder på flere spiselige fødevarer, du selv kan samle - men der er ting, du bør være varsom med.

Blåmuslinger findes stort set over hele landet og kan bruges i mange retter i køkkenet. Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Dyr i havet ud for de danske kyster havner ofte på spisebordet. Men du behøver ikke altid at betale i dyre domme for delikatesserne.

Eksempelvis kan du selv samle blåmuslinger, østers og tang, anbefaler Bodil Sofie Espersen, der er naturvejleder og formidlingschef hos nonprofitorganisationen Havhøst, som er en sammenslutning af maritime nyttehaver.

“Blåmuslinger findes stort set over hele landet. Og jo mere nordvest du kommer, jo større bliver de,” siger hun.

“Stillehavsøsters findes efterhånden mange steder. Her gælder det samme. Jo mere salt, der er i vandet, jo flere og større er de.”

Østers i Øresund er forholdsvis små, mens de bliver en del større i Limfjorden eller ved Ebeltoft.

Vær varsom

Pas på algegifte i østers og blåmuslinger

* Er der giftige alger i vandet, kan østers og muslinger ophobe algegifte til niveauer, som kan gøre mennesker syge.

* Det sker oftest i sommermånederne med stille og varmt vejr.

* Algegifte fjernes ikke ved tilberedning med varme.

* De kan medføre diarré, opkast, lammelse, følelsesløshed, åndedrætsbesvær, koma og i værste tilfælde død.

* Symptomerne viser sig efter få timer og kan fortsætte i to til tre dage.

* Har du mistanke, så ring straks 112.

Kilde: Nationalpark Vadehavet.

“Tang kan du finde i hele landet, men der er selvfølgelig nogle arter, som trives bedre. Den eneste, du ikke skal samle, er butblæret sargassotang, da det kan indeholde høje koncentrationer af

arsen.”

Ifølge naturvejlederen er reglen med tang, at tang ikke er renere end det vand, den vokser i. Saml derfor ikke tang i vand med alger eller ud for kloakudløb.

Tommelfingerreglen ved blåmuslinger og østers er, at du ikke skal samle om sommeren.

For både blåmuslinger og østers filtrerer vandet for alger og plankton, som de lever af. Det betyder, at alt det, der er i vandet, risikerer at ende i østersen og i blåmuslingen.

“Om sommeren er der større risiko for algeopblomstringer. Desuden er der større risiko for voldsomme skybrud, som kan forårsage kloakoverløb,” fortæller naturvejlederen.

“Er du dog sikker på, at vandet er rent, så kan du godt samle dem om sommeren, men spisekvaliteten er højere i det sene efterår og om vinteren,” siger Sofie Bodil Espersen.

Få hjælp af guiderne

Eksempelvis kan man samle østers i Vadehavet. Men du anbefales at tage ud med en guide og ikke på egen hånd, og du skal i det mindste tjekke tidevandstabellen først.

Det siger Klaus Melbye, der er naturvejleder og leder af Vadehavscentret.

“Guiderne kender området, bunden, tidevandet, stigningstakten og sæsonerne,” forklarer han.

Hvis du gerne selv vil samle, peger Klaus Melbye på en række lækre alternativer, som du kan finde langs stort set hele Danmarks kyst ganske tæt på vandkanten.

“Strandsnegle er en delikatesse, som du typisk kan finde på sten eller pæle. De er fantastiske at stege på en pande med noget hvidløg og chili,” siger han.

“Så er der også blæretang. De nye vækstskud smager fantastisk. Vær opmærksom på, hvor du finder tangen i forhold til vandkvalitet.”

Hvad må jeg samle på stranden?

* Hvis du vil samle fra stranden, skal du have tilladelse af ejeren.

* Mange strande er ejet af det offentlige, eksempelvis Naturstyrelsen, og her er der på forhånd givet tilladelse til at tage mindre ting og mængder af sand med hjem.

* Tommelfingerreglen er, at du må tage det, som du kan fragte uden brug af hjælpemidler. En spand er ikke et hjælpemiddel.

* Så snart du er uden for "højeste daglige vandstandslinje", er du på det, der kaldes søterritoriet, som ejes af staten. Her kan du så fiske souvenirs.

* Du må ikke tage noget med hjem fra klitter - heller ikke fra Naturstyrelsens klitplantager.

Kilde: Miljøstyrelsen

Kveller

Ifølge Klaus Melbye kan du også kigge efter kveller, som vokser i vandkanten flere steder i landet.

“Jeg har lige lavet dem som pickles, hvor jeg har syltet dem i eddike med sukker og peberkorn. Du kan også spise dem rå, koge dem ganske kort eller stege dem på en pande,” foreslår han.

Leder du efter noget at spise sammen med kveller, anbefaler Klaus Melbye, at du går på udkig efter hesterejer.

“Lige nu er de supergode. De er ret små og tager lang tid at pille. Men det kan være en hyggelig familieting her til sommer. Kog dem, eller kom dem på en pande, og spis med rugbrød og kveller ovenpå,” lyder det.

Først publiceret: 18. august 2023
Artiklen er sidst opdateret 18. august 2023 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

og