Det holder blodsukkeret i skak

Dansk forskning viser nu, at særlig type blodsukkermålere giver meget bedre kontrol med blodsukkeret.

Kontinuerlige blodsukkermålere har revolutioneret behandlinger af personer med type 1-diabetes.

Hvis du har type 1-diabetes tæt inde på livet, har du måske allerede stiftet bekendtskab med en kontinuerlig blodsukkermåler, der er en sensor, som sættes fast på huden. 

Den måler blodsukkeret løbende og leverer løbende opdateringer til en app på din telefon. Den kan også give alarmer, hvis blodsukkeret er for højt eller lavt. 

Så i stedet for at prikke sig i fingeren med en nål flere gange dagligt, kan man holde øje med sit blodsukker med en app på en mobiltelefon.

Men det er ikke alle, der bruger kontinuerlige blodsukkermålere, skriver Netdoktor.dk med særligt henblik på personer med type 2-diabetes, der ikke helt er hoppet med på vognen. 

Flere fordele

Men det burde laves om, viser ny dansk forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen. 

Her fandt man nemlig frem til, at det har flere fordele for folk med type 2-diabetes med behov for insulin at bruge kontinuerlige blodsukkermålere. 

Det forbedrer deres blodsukkerkontrol, både når det gælder det gennemsnitlige langtidsblodsukker og den tid, hvor blodsukkerværdierne er inden for de ønskede mål. 

Derudover så forskerne et fald af brug i insulin samt et betydeligt vægttab. 

Ændringer i adfærd

Man skulle tro, at det er blodsukkermåleren i sig selv, der fører til bedre sundhed, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen. 

Ifølge forskerne opstår der en adfærdsændring hos brugeren, der hele tiden bliver opdateret med målinger om f.eks. for højt blodsukker.

Det vil muligvis resultere i, at personen vil blive mere opmærksom på sit blodsukker og deraf fremme en sundere livsstil. 

Først publiceret: 2. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. maj 2024 kl. 12:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og