Isbutik får bøde på 25.000 kr. for at afvise kontanter

Indehaveren af en isbutik på Amager skal betale en bøde på 25.000 kroner, efter Forbrugerombudsmanden har politianmeldt butikken for ikke at tage imod kontanter.

Virksomheder skal som udgangspunkt tage imod kontanter mellem kl. 06.00 og 22.00.

Hvis du er blevet afvist i kassen, når du har prøvet at betale for din is med kontanter, er du ikke den eneste. Men det er ikke desto mindre ulovligt at afvise at tage imod kontanter.

I mindst to år og to måneder har en isbutik på Amager ikke villet tage imod kontanter fra sine kunder. Det er en overtrædelse af kontantreglen i betalingsloven.

Indehaveren har erkendt overtrædelsen og accepteret at betale en bøde på 25.000 kroner.

Det siger reglerne

Virksomheder skal som udgangspunkt tage imod kontanter mellem kl. 06.00 og 22.00. Reglen gælder for eksempel ikke nethandel eller et ubemandet selvbetjeningsmiljø.

Forbrugerombudsmanden behandlede sagen mod isbutikken efter at have modtaget klager fra blandt andet forældre, efter at deres børn havde fået deres betaling med kontanter afvist i isbutikken på Amager.

Inden politianmeldelsen havde Forbrugerombudsmanden to gange orienteret butikkens indehaver om kontantreglen, men klagerne blev ved med at tikke ind fra butikkens kunder.

Hygiejnemæssige årsager

Butiksindehaveren har blandt andet oplyst til Forbrugerombudsmanden, at butikkens afvisning af kontanter som udgangspunkt skete af hygiejnemæssige årsager.

Et skilt uden for butikken, hvor der stod, at butikken ikke modtog kontanter, havde desuden til formål at mindske risikoen for røveri.

Først publiceret: 19. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 19. juni 2023 kl. 11:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

og