Dick Kaysø: Jeg vil ikke genoplives

Skuespiller Dick Kaysø er klar i spyttet om, hvad der skal ske, hvis han en dag falder om med hjertestop.

Skuespiller Dick Kaysø har medvirket i flere film, serier og forestillinger, men er nok mest kendt under tilnavnet "Krummefar" fra 90'erne Krummerne-film og som Børge From i DR's dramaserie "Krøniken". Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Om skuespiller Dick Kaysøs hals plejer der at hænge en amulet, hvorpå der står skrevet, at han ikke ønsker at modtage hjertemassage, hvis han en dag skulle falde om med hjertestop.

I øjeblikket er han ved at få dens kæde lavet større, fordi den er blevet for stram. Men ellers hænger den troligt omkring halsen på den 76-årige skuespiller.

Den store beslutning tog han allerede i sine ungdomsår, fortæller han.

“Jeg var 22 og var ude at rejse i Indien og Kina. Der gik det op for mig… At vi var jo alt for mange mennesker. Og det kunne jeg ikke have.”

“Jeg havde testamenteret mit afsjælede legeme til videnskaben, som det hedder.”

Det betyder, at man aktivt har valgt at donere sin krop til medicinsk forskning efter sin død.

Trak sin beslutning tilbage

“Ud over at jeg syntes, vi var for mange, så kunne jeg heller ikke have, at min krop skulle være et eksperiment for at finde ud af, hvordan vi kan forlænge levetiden.”

Så selv om han allerede havde testamenteret sit afsjælede legeme til videnskaben, besluttede Dick Kaysø, at han alligevel ikke ville donere sin krop til medicinsk forskning efter sin død.

Derfor skrev han hurtigt et brev til det institut, han havde doneret det til.

“Jeg tror, der er noget højere, der bestemmer balancen her på jorden. Og hvis du roder for meget med den, så roder du også med noget større.”

Skuespilleren har dog ingen planer om at falde om lige foreløbig. Han har nemlig fået et praj om, hvor gammel han bliver.

“Jeg har fået at vide fra en clairvoyant, at jeg bliver 101 år,” fortæller han.

“Nu har jeg 25 år tilbage, og jeg kan stadig nå at lave noget. Derfor går jeg til trommer, og jeg er begyndt at øve mig på min basun igen.”

Har sagt nej mange gange

Noget, Dick Kaysø altid vender tilbage til, er skuespillet. Men han tager ikke en rolle for enhver pris, fortæller den garvede skuespiller.

“Jeg vil gerne fortælle historier, men det skal give mening.”

“Hvis jeg ikke kan forstå, hvorfor vi skal lave filmen eller serien, så siger jeg nej. Og det har jeg gjort mange gange.”

Et projekt, Dick Kaysø sagde ja til, er den nye Netflix-serie “Sygeplejersken”.

Serien er baseret på den virkelige, gruopvækkende sag om sygeplejersken Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus, som i 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter.

Dødens sygeplejerske

Her kommer seerne ind bag murene på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor man følger Pernille Kurzmann, spillet af Fanny Louise Bernth, i de første dage af hendes nye job som sygeplejerske

Inden for kort tid møder hun sygeplejerskekollegaen Christina Aistrup Hansen, som spilles af Josephine Park.

Christina virker til at være noget helt særligt og altid først på pletten i en nødsituation.

Men som dagene går, og Pernille bliver mere fortrolig med sin nye arbejdsplads, begynder hun at se, at der måske er mere ved Christina end ved første øjekast.

Pernille beslutter, at hun ikke kan lukke øjnene for det, der sker foran hende.

Har mødt virkelighedens Kenny

Dick Kaysø spiller i serien Kenny, som er bror til Arne. Han er en af de patienter, der døde på Nykøbing Falster Sygehus, og som Christina Aistrup Hansen blev kendt skyldig i drabsforsøg på.

“Jeg har mødt Kenny i virkeligheden for at fornemme, hvem han er,” fortæller Dick Kaysø.

“Han havde det ikke så godt med, at der skulle laves en serie om det, hvilket jeg godt kunne forstå, men samtidigt så han også nødvendigheden i, at få hændelsen, og det den indebærer, fortalt.”

“Det er så noget vi – med det for øje og stor respekt – har fået fortalt,” mener skuespilleren.

Ifølge Dick Kaysø er det ikke farligt at lave noget, der er “up to date”, som han siger.

“Jeg kan ikke begynde at tænke på, hvad jeg skal gøre, for at Kenny får sympati, for det jeg laver. Så går jeg forbi instruktør og forfatter.”

“Det er meningen med virkeligheden, vi skal have frem. Og det kan gøres på mange måder.”

Først publiceret: 3. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret 3. maj 2023 kl. 14:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og