Smartwatches “hejser et rødt flag”

Fitness-ure og smartwatches forstyrrer pacemakere og indopererede hjertestartere, viser nyt studie.

Impedans-målinger i urene anvender så kraftige elektriske signaler, at de kan forstyrre og forhindre pacemakere og indopererede hjertestartere i at fungere optimalt.

Du kan følge din hjerterytme, måle din puls og meget, meget mere. De populære fitness-ure og smartwatches gør det næsten muligt at overvåge kroppen fra top til tå.

Men det er ikke det eneste, for hvis du er hjertepatient, som har pacemaker eller indopereret hjertestarter (ICD), skal du være ekstra påpasselig. Det skriver Berlingske.

Det skyldes, at de mange målinger laves ved hjælp af noget, der hedder bioimpedans, hvor man måler den elektriske modstand i kroppens væv.

Og det er ikke hensigtsmæssigt for hjertepatienter, fordi nogle af de sensorer, der laver disse målinger, udsender tre gange mere spænding i kroppen end det tilladte.

Kan stoppe med at virke

Konsekvensen? Ja, der er flere.

Pacemakeren kan stoppe med at virke i en periode, og de indopererede hjertestartere kan blive forvirret til at tro, at der er noget galt med patientens hjerterytme og give et unødigt stød.

“Studiet hejser et rødt flag. Vi har simuleret efter myndighedernes retningslinjer, og disse gadgets forstyrrer den korrekte funktion af implanterbart udstyr til brug i hjertet,” siger en af medforfatterne bag studiet, Benjamin Sanchez Terrones.

Der skal dog flere undersøgelser til, før man kan sige mere om, hvorvidt der er tale om et reelt problem for hjertepatienter, understreger han.

Først publiceret: 7. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret 7. marts 2023 kl. 14:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og