Seniorer surfer med på smart-bølgen
Stemmestyring af ting i hjemmet gør livet nemmere for seniorer. Kæmpe interesse blandt ældre, viser temadage med Faglige Seniorer, Danske Seniorer og Google.
Det er smart, praktisk og nemt at styre sine ting i hjemmet med stemmen.
For eksempel at bede soveværelses-gardinet om at rulle op, tænde kaffemaskinen eller skrue ned for varmen på radiatoren.
Stemmestyring gør hverdagen nemmere og giver muligheder for ældre, som de måske ellers var afskåret fra.
Susanne Fasting, digital konsulent i Faglige Seniorer
Stemmestyring af apparater i sit hjem kan lade sig gøre med blandt andet det nye Google Home.
Vi ku' det hele Mette Vibe Utzon
Og at dømme efter interessen blandt seniorerne bliver stemmestyring et af de nye hit i den ældre generation.
Næsten 50 deltagere fra Faglige Seniorers og Danske Seniorers datastuer var mødt frem til to temadage, som de to organisationer holdt i samarbejde med Google i København og Aalborg.
”Jeg har netop fået nogle nye højtalere, som jeg med stemmen kan fortælle, hvilket musik jeg vil høre,” fortalte 76-årige Werner Jørgensen, der var blandt nogle af de deltagere på temadagen i København, der allerede har snuset til det, der kaldes Internet og Things – forkortet til IoT.
Læs også: Kom indenfor i Susannes smarte hjem: Har du talt med din lampe i dag?
Jeg er med hvis det virker
Men for de fleste, var temadagen det første møde med Googles forskellige applikationer med stemmestyring i den nye smart home-bølge, som også selskaberne Apple og Amazon har kastet sig ud i.
Det gælder Johannes Holm, 68 år, der var rejst helt fra Esbjerg for at høre mere om den nye smart-bølge.
”Jeg har hørt om det. Men har ikke investeret i noget endnu. Det er måske lidt akavet for os ældre at tale ud i luften, men hvis det virker – jamen, så kan det være, at jeg vil købe smart-produkter som stemmestyrede gardiner eller lamper som det næste,” fortæller han.
Artiklen fortsætter efter billedet…
Du siger bare “Hey, Google”
På temadagen lærte seniorerne at hente den såkaldte Google Assistent til deres smarttelefoner og tablets.
Ditte Vejgaard Juul Sørensen fra Google Danmark stod for undervisningen og de mange deltagere fik mulighed for at bruge flere af de produkter, Google anvender til Smarthomes.
”Du siger bare ”Hey, Google” og så kan du spørge om alt med din stemme og få svar. Uden at du skal bruge din mobil eller dit computer-tastatur. Mange starter dagen med at spørge om klokkeslæt, dato og hvordan vejret bliver. Og har man smarte ting i hjemmet, så styrer man dem med stemmen,” fortalte hun på temadagen.
Se Faglige Seniorers digitale konsulent Susanne Fasting fortælle om temadagen til TV2
Artiklen fortsætter efter videoen…
Nye muligheder for ældre
Ifølge digital konsulent i Faglige Seniorer, Susanne Fasting, er stemmestyring oplagt for ældre, der måske er besværet med nedsat funktionsevne, ønsker at kunne tilkalde assistance ved for eksempel fald eller vil overvåge, hvem der ringer på døren.
”Stemmestyring gør hverdagen nemmere og giver muligheder for ældre, som de måske ellers var afskåret fra. Det optager os i Faglige Seniorer, for vi ønsker at hjælpe vores medlemmer til at få et så godt og frit seniorliv som muligt,” siger Susanne Fasting.
Hun er sammen med Claes T. Acthon fra Danske Seniorer med i styregruppen for Seniorernes Datastuer.
Danmark med helt fremme
Danmark er det andet land i Europa, Google samarbejder med seniorer om stemmestyrede ting i hjemmet.
Det første land var Holland, hvor Google samarbejdede med seniorer i ”Projekt Zilver”.
”Det er oplagt, at stemmestyring af ting passer så godt til seniorer. Det ligger meget mere intuitivt at tale og få svar eller med stemmen at bede om, at ting bliver gjort. Erfaringen fra Holland er, at seniorerne hurtigt tager teknologien til sig,” fortæller Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef i Google Danmark.
Koster under 1.000 kroner
Den såkaldte Google Assistent er gratis, men stemmestyring uden brug af mobil eller tablet kræver en investering en såkaldt Google Home eller lignende produkter. De koster lidt under 1.000 kroner.
De ting, der kan styres med stemmen, kræver naturligvis, at de er kompatible.
En række produkter er allerede indrettet, så de kan styres via for eksempel Google Home. Det er blandt andet lyspærer, fitness-ure, højtalere, vandmålere og høreapparater.
Se video: Seniorer spørger “Hey, Google” – hvor længe skal et æg koge
Artiklen fortsætter efter videoen…
Start i det små
Seniorer, der vil kaste sig over den nye smart-bølge anbefaler Jesper Vangkilde at begynde i det små.
”Tag et enkelt skridt ad gangen og se, om det virker for dig. Det er bedst at blive fortrolig med den nye teknologi inden man kaster sig ud i at skifte alle ting ud i sit hjem,” siger han.
Den tilgang har også Johannes Holm, der oplyser, at han – måske- vil købe stemmestyrede ting efterhånden som der skal skiftes ud i hjemmet.
Men for David Schelin, 67 år, kan det ikke ske hurtigt nok.
”Jeg har nok altid været den, der gik først. Og jeg har allerede indrettet mig med ny teknologi. Det startede med stemmestyrede pærer fra IKEA. I dag er mit hjem nærmest fuldautomatisk med lyset, der som det første går i gang, når jeg træder ind i entreen,” griner David Schelin.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Her kan du se en liste over nogle af de ting, som kan forbindes til nettet:
- Smart TV
- Smart ure (fx Fitbit, AppleWatch)
- Lamper og elpærer (fx fra IKEA og Philips HUE)
- Gardiner (fx fra IKEA)
- Højtalere
- Badevægte
- Støvsugere
- Plæneklippere
- Ringeklokker
- Termostater
- Varmepumper
- Dørlåse og alarmer
- Røgalarmer
- Ovne og mikroovne
- Vaskemaskiner og opvaskemaskiner
- Køleskabe
- Kaffemaskiner
- Bagemaskiner
- El-kedler
Først publiceret: 25. november 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:21