Pas på i supermarkedet: Her lever coronavirus i timer og dage

Engelske forskere har påvist, hvordan coronavirus fra en smittet person kan leeve på varerne i timer og dagevis. Se hvilke varer her.

Pas på i supermarkedet. Corona-virus kan leve på fødevarer i timer og dage, viser ny undersøgelse.

Flere får corona og smitten kan ske, når du handler ind i supermarkedet, i delikatesse-butikker eller hos bageren.

Engelske forskere har i en test for den engelske fødevarestyrelse påvist, at coronavirus kan overleve på varer og på fødevarer i dagevis.

For de fleste testede fødevarer var der et “betydeligt fald” i niveauet af virus i løbet af de første 24 timer.

Men i nogle tilfælde overlevede virus i omkring en uge.

“For et meget smitsomt sygdom som corona, som kan overføres, når en person rører ved forurenede overflade, er disse fund meget bemærkelsesværdige,” siger forskerne bag undersøgelsen, der er omtalt på BBC.

I undersøgelsen blev et udvalg af varer påført virus, der svarede til den mængde, der kunne ramme en vare, når en person hoster eller nyser.

Forskerne gør opmærksom på, at den mest almindelige måde coronavirus overføres på er ved indånding af inficerede dråber, når en anden person nyder eller hoster.

Frisk frugt og grønt

Corona-virus ser ud til at holde længere på produkter med ujævne overflader som broccoli og hindbær end på produkter med glatte overflader som æbler. Dog blev der på raske peberfrugter påvist coronavirus op til en uge.

Æbler indeholder naturlige kemikalier i skrællet, der kan begynde at nedbryde covid-virussen inden for få minutter eller timer, oplyser forskerne.

Bagværk

På kager smurt med æg som for eksempel “pain au chocolat” så det ud til, at virus kun overlede et par timer. Årsagen er måske, at æ indeholder arachidonsyre, som kan have en antiviral effekt, mener forskerne.

Ost og kød

Ost og  kød med et højt protein- og fedtindhold ser ud til at give virussen mulighed for at overleve i dagevis – muligvis en uge.

Drikkevarer og madvarer i plastik

Corona kan overleve i op til en uge på plastikoverflader, viser undersøgelsen.

For kartoner kan det være flere dage.

For aluminiumsdåser – som sodavand- og øldåser – er det formentlig kun timer, siger forskerne.

Kilde: BBC

Først publiceret: 24. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 24. december 2022 kl. 8:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og