Lavt niveau af D-vitamin kan give alvorligere coronaforløb

Med lavt niveau af D-vitamin er der dobbelt så høj risiko for at blive hårdere ramt af covid-19, viser studie.

Der er en klar sammenhæng mellem niveauet af D-vitamin og corona.

Niveauet af D-vitamin spiller en rolle for, hvor alvorligt et forløb med covid-19 man får.

Det viser et studie, som forskere fra Statens Serum Institut (SSI) og Harvard University står bag. Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

Således blev borgere med et lavt niveau af D-vitamin hårdere ramt af virusset end borgere, der havde et tilstrækkeligt niveau af vitaminet.

Ifølge studiet kan det betyde en hel del, om man har et tilstrækkeligt højt niveau af vitamin D i kroppen, når man bliver syg efter smitte med coronavirus.

Risikoen for et mere alvorligt forløb med covid-19 var dobbelt så stor blandt dem med D-vitaminmangel som hos de smittede, der havde højere niveauer af D-vitamin.

Pas på overdosering

Ifølge Anders Hviid, der er professor på SSI og en af forskerne bag studiet, bør resultatet ikke tages som en opfordring til at begynde at tage høje doser af D-vitamin.

“Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D-niveauer som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Hverken mere eller mindre,” siger han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne tager et dagligt tilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin i perioden fra oktober til april.

Det skyldes, at solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Men i vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader.

Først publiceret: 25. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. november 2022 kl. 7:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og