Jul uden dine voksne børn? Se psykologens råd

Skal dine voksne børn holde jul med for eksempel svigerfamilien, skal de sendes afsted med god vind i ryggen - også selv om det er svært for dig som forælder.

Selv om den første jul uden børnene kan være svær, bør du og din partner holde jer fra at være egoistiske og give børnene skyldfølelse, lyder det fra psykolog.

Du husker, som var det i går, at du klædte dig ud som julemand eller lod den yngste få mandlen.

Nu er dine børn pludselig blevet voksne og har fået deres eget liv med både kæreste og svigerfamilie, som de for første gang skal fejre juleaften med.

Det betyder, at du og din partner må undvære børnene på den store dag.

“Hvis man går meget op i, at julen skal være som den plejer, så tror jeg, at man bliver hårdere ramt af, at børnene ikke er der,” siger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

Vil vil altid være der for jer

Holder du og din partner fast i den traditionelle jul, handler det om at vælge kropssprog og ord, som sender børnene afsted med god vind i ryggen, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Her skal I signalere, at I altid vil være der for børnene, men at det også er godt, at de skal ud og være voksne og lave andre ting uden forældrene.

“Man kan sagtens sige: “Det bliver godt nok underligt, og vi kommer til at savne jer”. Men det er ikke det samme som at give udtryk for, at hele ens verden er ved at gå i stykker, fordi børnene ikke er der,” siger hun.

Hygge før julen

Psykologen råder også til, at I mødes med børnene for at lave noget hyggeligt for eksempel før jul eller i juleferien.

“Man skal ikke nødvendigvis holde en jul nummer to, men man kan udvikle andre juletraditioner de år, hvor man ikke holder jul sammen med børnene,” siger hun.

Selv om den første jul uden børnene kan være svær, bør du og din partner holde jer fra at være egoistiske, siger psykolog og forfatter Lene Stephensen.

“Det gælder om, at man ikke giver børnene skyldfølelse, men lidt frejdigt kan sige: “Vi laver en hyggelig juleaften her, og det glæder vi os til”, siger hun.

Ikke som det plejer

Begge psykologer anbefaler også, at I prøver at undersøge mulighederne for at holde en jul, der ikke er, som den plejer at være.

“Man kan prøve at sætte sig ned sammen og finde ud af, hvordan man kan lave en sjov jul, som er anderledes, end den plejer,” siger Lene Stephensen.

Først publiceret: 22. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. december 2022 kl. 9:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og