Luft rigtigt ud i boligen i vinterhalvåret

Når vejret bliver koldere, er det stadig vigtigt at huske udluftning og tænke over, hvordan man får fugt fra bad og mad ud af boligen.

Varm boligen tilstrækkeligt op til 20-22 grader i den kolde tid for at holde luftfugtigheden nede.

Vinteren kommer nærmere, og flere forbrugere har valgt at skrue ned for varmen i boligen for at undgå høje varmeregninger.

Når boligen er koldere, kan det være svært at få sig selv til at åbne vinduer og lukke mere kulde ind. Men man skal stadig huske at lufte ud for at få et godt indeklima og modvirke skimmelsvamp.

“Det er en god idé at lufte ud to-tre gange i løbet af et døgn for at fjerne fugt fra indeklimaet, selv om det er koldt og fugtigt udenfor,” siger Thor Hansen, sektionsleder for Indeklima og Bygningsundersøgelser ved Teknologisk Institut.

Lavere temperaturer i boligen øger luftfugtigheden, og derfor skal man huske at lufte ud, hvis man har skruet ned for varmen.

Man kan for eksempel lufte ud, når man står op, kommer hjem fra arbejde, og inden man går i seng.

Hvornår bør man lufte ud?

Vi producerer fugt i boligen, når vi tager bad, laver mad og i det hele taget ånder og sveder.

“Man bør især lufte ud om morgenen, når man står op, så man kommer af med den fugt, som kroppen har produceret i løbet af natten,” siger Thor Hansen.

Han fraråder, at man lader et vindue stå på klem i længere tid, når vejret er koldt, fordi det kan gøre overfladerne omkring vinduet kolde.

“Og det vil gøre, at den fugt, der er i luften, vil sætte og koncentrere sig omkring den kolde overflade,” siger han.

Det er det samme, der sker, når man tager en flaske med koldt vand ud fra køleskabet. Fugten fra indeklimaet kan kondensere på flaskens overflade, hvis den er koldere end dugpunktstemperaturen.

Dugpunktet er den temperatur, som luften skal afkøles til, for at vanddamp i luften begynder at kondensere til vand.

De kolde overflader gør også, at det tager længere tid og kræver mere energi at varme boligen op igen.

Sådan fjerner man fugt

En anden stor fugtproduktion til indeklimaet er, når vi bader. Det er vigtigt at udlufte for at fjerne fugt fra badeværelset.

Har man en ventilator på badeværelset, som tænder og slukker med lyset, bør man overveje at skifte til en model, der har fugtmåler eller tidsindstilling.

Alternativt kan man lade lyset stå tændt i 10-15 minutter, efter at man har været i bad, så ventilatoren kan få fugten ud. Men man skal tænke over strømforbruget, siger Thor Hansen.

Man skal også huske at tænde for emhætten, når man laver mad. Hvis emhætten kun har et kulfilter, fjerner den ikke fugten.

“Så skal man huske at åbne vinduerne, når man laver mad, for at komme af med fugten,” siger han.

Vigtig for vores sundhed

Udluftning har stor betydning og er supervigtig for vores sundhed, siger Lars Gunnarsen, der er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

“Et sundt indeklima er helt afgørende for os mennesker, fordi vi indånder så meget indeluft, som vi gør.”

“Hvis indeluften ikke er god, er der forhøjet risiko for, at vi bliver syge,” siger han.

Lugt samt irriterede øjne og næse kan være tegn på, at indeklimaet ikke er, som det skal være, forklarer professoren. Andre faresignaler kan være hovedpine, træthed og allergilignende symptomer.

Først publiceret: 5. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 5. december 2022 kl. 11:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og