Krisen kradser: Gode tips til juleingredienser på budget
Vil du begive dig ud i julebagningen, men synes ikke, at du har råd til nogle af de vante ingredienser, er der flere steder, du kan spare i budgettet.
Juletid er også bagetid, men i år kan det blive ekstra dyrt at gå i køkkenet for at julebage som følge af de stigende priser.
Men du kan sagtens prøve at eksperimentere dig frem, siger Niels Ingemann Steffensen. Han er overlærer på bager- og konditoruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole.
“Man kan prøve at lave opskrifterne til sine egne, men det kræver lidt forståelse og indblik i råvarer,” siger overlæreren.
Han kommer med sine tips til, hvordan du kan få nogle af dine juleingredienser på budget, og hvor du helst ikke skal finde alternativer.
1) Mandler
Begiver du dig ud i at bage vaniljekranse eller brunkager, er mandler sandsynligvis en del af opskriften.
Vil du spare penge, bør du gå uden om at købe færdige mandelsplitter og i stedet lave dem selv. Her skal du finde hele mandler med skal til en fornuftig pris, foreslår Niels Ingemann Steffensen.
“Du kan smutte mandlerne og derefter snitte dem med en kokkekniv. Så kan du have dem på lager, siger han og opfordrer til, at du putter de snittede mandler i fryseren for at undgå, at de får en dårlig smag.”
Vil du erstatte mandlerne, foreslår han, at du prøver dig frem og undersøger, om der er tilbud på forskellige varer, der kunne fungere som et alternativ.
2) Vanilje
Her er en ingrediens, som du helst ikke skal erstatte, hvis du spørger Niels Ingemann Steffensen. Den er nemlig helt essentiel for smagen i julebagningen.
Dog har han også oplevet, at vaniljen er blevet dyrere.
“Vanilje er blevet et hypet produkt, og jeg har set, at rigtig lækre vaniljestænger har rundet omkring 120 kroner stykket,” siger han.
Har dit budget svært ved at holde til, at du går ud og køber vaniljestænger, kan du erstatte dem med vaniljesukker, da det er et helt udmærket produkt, siger overlæreren.
Du bør dog være opmærksom på, om der på produktet står “vanilje” eller “vanillin”. Sidstnævnte er nemlig syntetisk fremstillet og kan frembringe en bismag, hvis du bruger for meget af det.
Derfor skal den vanilje, du bruger, helst komme fra vaniljeorkidéen, siger Niels Ingemann Steffensen.
3) Smør
Mens du bør holde dig til vaniljen, kan du godt erstatte smørret. Det kan du gøre med margarine.
“Køber man kvalitetsmargariner, kan man lave nogle virkelig fantastiske produkter,” siger Niels Ingemann Steffensen.
Du bør dog undersøge på pakken, hvad margarinen består af.
“Er margarinen fyldt med palmekerneolie er svaret “nej tak”, men er der raps-, vindruekerne,- og sesamolie i, har den samme effekt og flydeevne som smør,” siger han.
Først publiceret: 30. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 30. november 2022 kl. 9:00