Højsæson for svindel: Pas på falske beskeder om pakkelevering

Danske forbrugere skal være ekstra opmærksomme på fupbeskeder om pakkelevering i den kommende tid, hvor mange venter på at modtage pakker med onlinekøb.

Download og brug appen "Mit digitale selvforsvar", som holder dig opdateret om større bølger af svindel. Appen er gratis og udviklet af Forbrugerrådet Tænk, TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd.

Black friday, cyber monday og julehandlen er kommet helt tæt på, og det betyder, at der inden længe skal leveres mange onlineindkøb til de danske husstande.

De mange pakker betyder også, at det er blevet højsæson for svindlere, som udnytter, at flere forbrugere venter på at modtage pakker.

“I denne periode køber vi forbrugere flere varer over nettet end normalt. Mange går derfor og venter på at få leveret pakker,” siger forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.

“Det kan godt være svært at holde styr på, hvornår og hvor man får leveret sine pakker, og det har svindlere desværre luret.”

Svindlerne fører sig frem

Svindlere sender falske beskeder og e-mails, hvor de prøver at franarre dig dine koder og betalingsoplysninger. Der er større sandsynlighed for at få en forbruger i nettet i november og december, fordi der er mange, som venter på en pakke.

Der kan stå i fupbeskeden, at der er en pakke på vej med posten, men at betalingen er blevet afvist, og at man derfor skal betale et mindre beløb for at få den leveret.

“På den måde prøver svindlerne at narre forbrugerne til at indtaste betalingsoplysninger for at lænse deres konto for penge,” siger Ida Marie Moesby.

Gode råd til at undgå pakkesvindel

Hun anbefaler, at man kontrollerer, om pakkenummeret stemmer overens med det, som man har fået tilsendt fra onlinebutikken.

Man kan også kontrollere pakkenummeret ved at bruge leveringsfirmaets app og hjemmeside til at spore det.

Hos PostNord kender man alt for godt til fupbeskederne.

“Det er desværre uden for vores kontrol at stoppe de falske beskeder, selv om vi arbejder hårdt på at lukke sider ned, der ulovligt bruger vores brand,” siger Henrik Larsen, kundeservicechef hos PostNord.

Brug PostNords app

Han anbefaler, at man kun bruger PostNords egen app til at spore og følge de pakker, der bliver leveret med PostNord.

PostNord sender som hovedregel kun sms og e-mail med link til betaling, når en pakke er sendt fra lande uden for EU, hvor man skal betale told og moms. Betalingen foregår kun på PostNords officielle hjemmeside, når det er tilfældet.

Hvis du er blevet udsat for svindel, skal du straks anmelde det til politiet og kontakte din bank.

Først publiceret: 23. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. november 2022 kl. 11:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og