Advarsel: Kriminel inferno af svindel mod ældre

Indenfor ganske få timer blev et utal af ældre ringet op og opsøgt af personer, der udgav sig for at være fra politiet eller banken.

Ældre anmeldte sager på stribe efter de havde været udsat for bedrager eller forsøg på bedrageri.

På kun få timer har ældre personer været udsat for et inferno af bedrageri og forsøg på bedrageri i et område omkring Vedbæk, Farum, Hørsholm, Dyssegård og Gentofte på Sjælland.

Striben af sager er sket indenfor en forholdsvis kort periode samme dag.

Klokken 15.12

Det startede med, at en ældre mand fra Vedbæk klokken 15.12 anmeldte til politiet, at han omkring klokken 14.55 var blevet udsat for forsøg på bedrageri.

Han var telefonisk blevet kontaktet af en person, som udgav sig for at være fra politiet, og som forklarede, at manden skulle udlevere nogle kontooplysninger grundet uberettiget adgang til hans konto.

Efterfølgende dukkede der tre personer op på mandens adresse nær stationen og fremviste nogle politilignende skilte på deres telefoner. Manden fattede dog mistanke til de tre mænd, og de forlod derefter stedet.

Klokken 15.54

En ældre kvinde fra Farum anmeldte klokken 15.54 at hun kort forinden var blevet kontaktet af en person, som udgav sig for at være fra hendes bank og bad hende om at udlevere sine hævekort til hende, når han senere på dagen dukkede op på hendes adresse. Manden kom dog aldrig forbi.

Klokken 16.19

En ældre kvinde fra Hørsholm anmeldte klokken 16.19 at have modtaget en lignende opkald. Kvinden spurgte ind til flere detaljer angående personens navn, og herefter lagde vedkommende på.

Klokken 17.27

På vegne af en anden ældre kvinde fra Hørsholm blev en lignende anmeldelse foretaget klokken 17.27. Her var det heller ikke lykkedes gerningspersonerne her at få udleveret nogen personlige oplysninger.

Klokken 17.32

En ældre mand fra Hørsholm anmeldte klokken 17.32, at han også havde modtaget et lignede opkald tidligere på dagen. Her var tre mænd efterfølgende dukket op omkring klokken 17.15 på hans adresse nær Hørsholm Kirke, hvor han dog ikke havde lukket dem ind.

To af mændene var danske af udseende, og den tredje udenlandsk af udseende. Manden beskrev dem i øvrigt alle som meget unge af udseende.

Klokken 22.33

En ældre kvinde fra Dyssegård anmeldte klokken 22.33 også et lignende forhold fra klokken 20.00. Her var der ikke dukket nogen op på adressen, men det var lykkedes gerningspersonen i telefonen at få kvinden til at udlevere nogle personlige oplysninger.

Klokken 05.55

Også en ældre kvinde fra Gentofte anmeldte torsdag klokken 05.55, at hun onsdag klokken 17.00 var blevet ringet op af en person, som udgav sig for at være fra hendes bank. Hun blev derefter viderestillet til en person, som udgav sig for at være fra politiet, og det lykkedes her gerningspersonen at få kvinden til at overføre et pengebeløb til nogle konti oplyst af personen i telefonen.

Politiet: Tjek opringning

Nordsjællands Politi gør opmærksom på, at politiet og andre offentlige myndigheder samt banker ikke benytter sig af sådanne fremgangsmåder. Er man i tvivl om, hvorvidt en person reelt er ansat i den oplyste virksomhed eller myndighed, kan man bede om personens navn og derefter ringe til det specifikke ansættelsessted og bede om at blive viderestillet til personen for at få oplysningerne be- eller afkræftet.

Her er det vigtigt, at man som borger selv finder hovedtelefonnummeret til den pågældende virksomhed eller myndighed og ikke ringer til det nummer, som personen ringer fra eller oplyser.

Opringning fra banken?

Politiet har tidligere haft sager, hvor fremgangsmåden er den samme. Ældre bliver ringet op af person, der udgiver sig for at være fra banken og bliver overtalt til at udlevere kreditkort til en person, der efterfølgende møder op på adressen.

Politiet opfordrer derfor til, at man er ekstra opmærksom, hvis man bliver ringet op af nogen, der oplyser, at de ringer fra banken.

Er man i tvivl om, hvorvidt der er banken, der ringer, så lav et kontrolopkald ved at bede vedkommende om at oplyse sit navn og evt. den afdeling, han er ansat i.

Læg på og ring så selv op til din banks hovednummer og spørg efter vedkommende – på denne måde kan man få afklaret, om vedkommende vitterligt er ansat i banken.

Derudover advarer politiet imod, at man udleverer sine kreditkort eller andre personlige oplysninger til fremmede.

Svindlerne går ofte målrettet efter ældre personer, hvorfor politiet også opfordrer børn eller børnebørn til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer og advare dem om denne fremgangsmåde samt vejlede i, hvordan man kan undgå at blive snydt.

 

Først publiceret: 28. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. juli 2022 kl. 8:33

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og