Undgå at økonomien løber løbsk i årets store forbrugsmåned
I december skal vi både tænke på udgifter til gaver, julefrokost og mad. Men vil du holde styr på økonomien, kan du blandt andet gå i gemmerne.
Om lidt går vi ind i årets sidste måned, nemlig december, og det betyder, at vi skal have styr på anden, juletræet og gaverne.
Men julemånedens mange aktiviteter kan også være hård for din økonomi.
De helt store syndere er de udgifter, som du kan have til pynt, hygge og gaver. Det siger Morten Nordahl, der har stiftet den private rådgivningsvirksomhed Finansielrådgivning.dk, hvor han også beskæftiger sig med økonomisk rådgivning.
Start med gaverne
Ønsker du at begrænse udgifterne til de tre poster, kan du starte med at kigge på gaverne. Her foreslår Morten Nordahl, at du aftaler med de personer, som du skal fejre juleaften sammen med, at alle vælger én person, man giver en gave til.
“Det er en mulighed for at begrænse gaveorgiet, som juleaften kan byde på, når der er børn involveret, men også for at give en lidt større og sjovere gave i stedet for at bruge en masse penge på mindre sjove gaver,” siger han.
Hvad med julepynt?
Når det kommer til de penge, du vil bruge på hygge og pynt, kan du til at starte med kigge i gemmerne.
Det kan nemlig være, at du undgår at skulle ud at købe nyt, hvis du alligevel finder ud af, at du allerede har det liggende derhjemme.
“Det kan være, at man finder julepynt, eller har en lyskæde liggende i skuret, som man kan bruge,” siger Morten Nordahl.
Læg et julebudget
Generelt er julen en stor økonomisk post, så du kan med fordel lægge et julebudget, siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Finanstilsynets forbrugersite Rådtilpenge.dk.
“Du kan tjekke, om der er udgifter til transport, hvor meget af maden du skal stå for, tjekke alle gaveudgifterne, og om du skal bruge penge på tøj og pynt.”
“Hvordan ser det ud med udgifterne i forhold til, hvad du har på kontoen? Og er der steder, hvor du kan spare?,” siger hun.
Louise Skjødsholm foreslår også, at du laver en enkel handleplan, hvor du konkret går efter de ting, du skal have og alene køber det. Er du ude i god tid, kan du typisk spare penge ved at gå efter tilbud.
“Det handler om at forsøge at planlægge, så man kan få sparet de penge, der er at spare,” siger hun.
Tjek dine poster
Endelig opfordrer hun til, at du tjekker de poster, som du har betalt til i løbet af året.
For det kan være en anledning til, at du finder for eksempel abonnementer, som du ikke har brug for og dermed ikke skal betale til.
“Du kan også for eksempel finde ud af, om du har budgetteret for lavt til madbudgettet, og om der er poster, hvor du har brugt færre penge end ventet, og så kan du flytte det til de poster, der trænger,” siger Louise Skjødsholm.
Først publiceret: 21. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 21. november 2022 kl. 14:27