Advarsel: Pas på din næsespray

Bruger man gennem længere tid næsespray mod tilstoppet næse, risikerer man den modsatte effekt: At næsens slimhinder hæver. Det kan skabe en ond spiral, hvor man bliver afhængig af et pust i næsen for at kunne få luft.

Ingen ved, hvor mange der er afhængige, men det konstant stigende salg af spray er bekymrende.

Der er ikke noget værre end en tilstoppet næse oven på en forkølelse, hvor man både kan have tendens til hoste, hovedpine og nedsat energi.

Mange finder løsningen i en næsespray, hvorfor salget af næsespray er næsten fordoblet, siden det i 2001 også blev muligt at købe det i supermarkeder og andre dele af detailhandlen.

Alene det seneste år er der solgt omkring 4,4 mio. af de små sprayflasker.

Ond spiral

Det stigende salg bekymrer chefkonsulent Helle Jacobsgaard fra Danmarks Apotekerforening her i starten af højsæsonen for influenza og forkølelse.

Næsespray kan være en god hjælp, når man er syg. Men man skal stoppe brugen i tide, for man kan blive afhængig af næsespray, hvis man bruger den for længe, konstaterer hun.

Anbefalingen lyder i stedet, at man ved tilstoppet næse bør bruge næsespray højst tre gange i døgnet og ikke længere end i 10 dage. Det skyldes, at den lille sprayflaske indeholder medicin, der får næsens slimhinder til at trække sig sammen.

Men efter længere tids brug bliver slimhinderne irriterede over den konstante påvirkning, så de udvider sig i stedet for. Bivirkningen ved medicinen er altså en permanent tilstoppet næse.

Afhængig? Det kan du gøre

Det gode råd er at trappe ud af sin afhængighed. For ud over det belastende i at være afhængig af en spray for at kunne få luft kan det også give abstinenssymptomer såsom hovedpine, søvnforstyrrelser, irritabilitet og angst.

Kan man ikke selv trappe ud, anbefales man at gå til læge for at få hjælp til at slippe af med sin afhængighed af den lille sprayflaske.

Kilde: apotekerforeningen.dk

Først publiceret: 31. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 31. oktober 2022 kl. 11:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og