Ældre får ikke ønsket influenzastik

Praktiserende læger sender ældre og andre i risiko hjem uden influenzavaccination, fordi der ikke er nok vacciner.

Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Der er rift om vaccinerne mod influenza hos de praktiserende læger. De må aflyse tider eller sende patienter hjem, som møder til åbent hus for at blive vaccineret.

I Praktiserende Lægers Organisation (PLO) siger formand Jørgen Skadborg, at logistikken omkring leverancerne fra regionerne er gået i hårdknude.

“Systemet er i udu, og derfor står lægepraksisser over det meste af landet i en situation, hvor de ikke kan skaffe nok vacciner.”

“Det er meget ubehageligt at skulle ringe til patienterne og sige, at de desværre alligevel ikke kan blive vaccineret,” siger Jørgen Skadborg, der er praktiserende læge i Billund.

Skal være tæt på bopælen

Fra 1. oktober har ældre fra 65 år og andre risikogrupper kunnet få en gratis vaccination. Alt efter postnummer kan det ske i et vaccinationscenter, hos lægen og i nogle regioner på apoteket.

Målet er, at 80 procent skal vaccineres på et af de 72 regionale centre, og derfor er de fleste vacciner leveret der, mens lægerne og andre aktører ifølge PLO efter planen skal vaccinere 20 procent af patienterne.

Men for mange ældre er det vigtigt at blive vaccineret tæt på bopælen, siger Peder Reistad, der er praktiserende læge i Kokkedal i Nordsjælland.

“Nærhed betyder meget. Skal patienten hen på et center, vil det for nogen betyde, at de må spørge de pårørende, om de vil køre.”

Høj målsætning

Sundhedsstyrelsens ambition er, at 95 procent af risikogrupperne skal vaccineres, hvilket er flere end tidligere år.

Det høje mål skal ses i lyset af, at der efter to sæsoner næsten uden det smitsomme virus er en lav immunitet og derfor en højere smitterisiko.

På den baggrund forventer Sundhedsstyrelsen en hård influenzasæson, har vicedirektør i styrelsen Helene Probst udtalt.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 10. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 10. oktober 2022 kl. 11:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og