Lav lækker mad uden at elregningen eksploderer

To kokke kommer med deres bud på energivenlige og velsmagende retter, som du kan lave uden at sprænge energibudgettet.

Mad skal ikke bare smage godt. Det skal også tilberedes energivenligt.

Der skal stadig mad på bordet, selv om vi står midt i en energikrise med eksploderende priser.

Ud over at handle mere prisvenligt kan vi også overveje, hvordan vi laver maden. For der kan være besparelser at hente på energiregningen, hvis vi tænker os om under madlavningen.

Det fortæller Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk. Her har hun ansvaret for test af hårde hvidevarer, og hun fortæller, at det i øjeblikket handler om at udnytte ovnen bedst muligt, når vi først har tændt den.

“Med ovnen handler det om at udnytte både for- og eftervarmen, når den først er tændt. De fleste ting kan godt komme ind, mens ovnen varmer op. Dermed kan du også slukke lidt før, maden reelt er færdig,” siger hun.

Skal du udnytte ovnen til fulde, handler det også om at finde din strukturerede side frem.

“Det kan være en idé at lave flere ting på samme tid i ovnen. Det kræver dog, at du planlægger. Du kan for eksempel godt bage en kage i ovnen og samtidig have aftensmaden derinde,” siger Gitte Sørensen.

Velsmagende og billig

Asger Bro Christensen er kok og gastronomisk udvikler hos virksomheden Jespers Torvekøkken. Han mener også, at det handler om at udnytte et apparat til fulde, når vi først er i gang med at lave mad.

Hans forslag til en energivenlig og velsmagende ret er vegetariske pirogger.

“De kræver nemlig kun 20 minutter med en tændt ovn og så en røremaskine, hvis man ønsker at bruge det,” siger Asger Bro Christensen og fortsætter:

“Det er en ret, hvor du ikke har gang i særlig meget andet end dine hænder og dit gode humør.”

Et andet forslag til en energivenlig spise kommer fra Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler i butikken Hav.

Hans ret er en fiskeret med torsk og kartofler, som udmærker sig ved, at den kun skal bage ved 120 grader i ovnen i maksimalt en halv time.

“Set på hele retten er den billig at lave, når man også ser på, at den kan serveres til mange, selv om der også skal koges nogle kartofler til,” siger Jens Peter Moestrup Hansen.

Brug komfuret

Begge kokkes retter laves i ovnen, men det kan også være en idé at bruge komfuret i stedet for, siger Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk.

“Det kan betale sig at lave mad, der kan koges og steges, selv om det har sine begrænsninger. Det kan altså være en idé at rykke nogle af opgaverne fra ovnen over på komfuret,” siger hun.

Mange har også en mikrobølgeovn i køkkenet, og den kan ifølge Gitte Sørensen bruges fornuftigt – særligt hvis den er af nyere dato og indeholder en ovnfunktion.

“Selve mikrobølgefunktionen er energieffektiv. Men det er selvfølgelig begrænset, hvad man kan lave med sådan én. Har du en ovnfunktion og bare skal varme et par boller, kan det betale sig at bruge den frem for den almindelige ovn,” siger hun.

Energivenlige opskrifter

Kok og gastronomisk udvikler hos virksomheden Jespers Torvekøkken, Asger Bro Christensen, og kok og fiskehandler i butikken Hav, Jens Peter Moestrup Hansen, har følgende to energivenlige opskrifter.

Jens Peter Moestrup Hansens opskrift på torsk og kartofler

* Det skal du bruge

600 gram skrællede kartofler, 600 gram benfri torskefilet (andre billigere torskefisk kan også bruges såsom hvilling og kuller), seks fed hvidløg, et bundt citrontimian, 100 gram smør, en deciliter sødmælk, et glas hvidvin, to spiseskefulde olivenolie, skrællen af to citroner, to teskefulde af krydderiet Piment d’Espelette.

* Fremgangsmåde

Kartoflerne sættes over i usaltet vand og koges møre.

Kom torsken i en bradepande med hvidvin, olivenolie, citronskræl og Piment d’Espelette drysses hen over. Bag den på 120 grader i 20-30 minutter afhængig af tykkelsen på torsken.

Smør og mælk opvarmes, hvorefter hvidløg presses ned i de drænede kartofler, og citrontimianen hakkes og kommes i.

Til sidst tilsættes mælkeblandingen, hvorefter det knuses med en grydeske. Herefter kommes fisken og væden ned i kartoffelblandingen og røres til en mere ens formet masse.

Asger Bro Christensens opskrift på vegetariske pirogger

* Det skal du bruge

Dejen: 100 gram vand, 500 gram hvedemel, 300 gram mælk, 75 gram blødt smør, 20 gram gær, to spiseskefulde salt, to æggeblommer og en halv deciliter stærk kaffe.

Fyldet: Fire store rødbeder (revet), to rødløg (fintsnittet), 100 gram shiitake-svampe (finhakket), en deciliter kartoffelmel, 50 gram blødt smør, et bundt persille (finthakket), tre kviste timian, to fed hvidløg, en halv teske stødte laurbærblade, to teske salt og en teske peber.

* Fremgangsmåde

100 gram vand og 50 gram hvedemel røres sammen i en gryde. Gryden varmes stille op, indtil vandet med melet bliver til en lind, klistret masse. Denne køles helt af i køleskabet.

Når den klistrede masse er helt kold, blandes den med mælk, det bløde smør, hvedemel, gær og salt. Dejen æltes herefter godt igennem, indtil den er elastisk. Herefter stilles dejen til at hæve med et vådt viskestykke hen over skålen.

Æggeblommerne og den stærke kaffe blandes sammen i en skål, og benyttes til at smøre piroggerne, når de er samlet.

Rødløg, svampe, hvidløg og timian ristes af på en pande med smørret. Bland dem herefter med resten af ingredienserne, og stil det på køl.

Når dejen har dobbelt størrelse, hældes den ud på en bordplade med mel.

Del nu dejen op i 16 lige store stykker og rul stykkerne til boller.

Placér bollerne på lidt mel, og kom en lille smule mel på toppen af dem. Vent ti minutter hvorefter bollerne rulles flade, til de er fem millimeter tykke.

Fordel nu fyldet ud på den ene side af de fladrullede boller. Nu foldes dejen hen over fyldet, og åbningen lukkes med en gaffel, der trykkes ned i dejen hele vejen rundt.

Piroggerne placeres på en bageplade med bagepapir og smøres på toppen med kaffe- og æggeblandingen. Bag piroggerne i en forvarmet ovn på 180 grader i 20 minutter.

Først publiceret: 31. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 31. oktober 2022 kl. 8:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og