Seniorernes sundhed: 3 ting der blinker rødt

Mange ældre drikker for meget, bevæger sig for lidt og er ensomme. Stor rapport om danskernes sundhed skaber bekymring.

Ensomhed, for meget alkohol og for lidt motion præger tilværelsen for flere seniorer, viser ny landsdækkende undersøgelse.

Den er helt galt for tilværelsen hos mange seniorer.

Der er for mange tomme flasker, kondiskoene står urørte i garderoben og for flere går dagen med nagende ensomhed.

Det er det billede, der tegner sig i en ny stor rapport ”Den Nationale Sundhedsprofil”, hvor over 180.000 danskere har svaret på en række spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel i 2021.

Det er vigtigt at holde sig i gang så længe som muligt.

Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen.

Og udviklingen bekymrer enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø, der peger på 3 ting: Alkoholforbruget er højt og stigende for de ældste over 75 år, tre ud af fire seniorer opfylder ikke anbefalingerne for fysisk aktivitet og flere føler sig ensomme – især blandt kvinder over 75 år.

Alkohol stikker af

Selv om alkoholforbruget generelt er faldende i befolkningen, drikker seniorerne næsten lige så heftigt som de yngste danskere. Og alkoholforbruget er stigende blandt både mænd og kvinder over 75 år.

Især ældre mænd har gang i flaskerne og drikker mere end de anbefalede maksimalt 10 genstande om ugen. Det gælder for hver tredje mand over 65 år, mens næsten hver ottende kvinde i den aldersgruppe drikker mere en 10 genstande om ugen.

”Drikker man over 10 genstande, så er det, det begynder at stikke af. Mange rus-drikker akkurat som vi ser hos de unge. Der er behov for information; behov for at man selv tager ansvar eller pårørende taler om det, når der begynder at være problemer,” siger Niels Sandø.

For lidt motion

Seniorerne har også svært ved at komme ud ad døren og få rørt sig, så de opfylder anbefalingerne for fysisk aktivitet.

Det gælder især seniorer over 75 år, hvor næsten 75 procent af seniorerne undlader at snøre kondiskoene, mens det samme gælder for seks ud af hver tiende mellem 65 og 74 år.

”Der er ikke noget underligt i, at deres fysiske aktivitet falder med alderen. Men det er vigtigt at holde sig i gang så længe som muligt. Der er perspektiv i, at ældre bevæger sig mere. Det er gevinst for den enkelte, men også for samfundet, hvis man kan skubbe tidspunktet, hvor man har behov for hjælp og ydelser,” siger Niels Sandø.

For mange ensomme

En af de udfordringer, som myndighederne har haft fokus på under to år med corona-pandemi, har været ældres ensomhed. Med god grund for flere ældre oplyser i rapporten, at de er ”uønsket alene”. Og flere føler sig ensomme end i tidligere undersøgelser.

Det gælder især kvinder over 75 år, hvor ottende føler sig ensom.

”Seniorer, der når op i alderen, mister ægtefæller, familie og venner. Det presser selvfølgelig den mentale sundhed. Vi har over mange år også set en ændring i ældres funktion fra tidligere. Vi har et langt mere aldersopdelt samfund og i familien: Travle børnefamilier, de unge, der lever deres eget liv og dem, der er på arbejdsmarkedet. Set i den udvikling, så er der blevet flere ensomme ældre,” siger Niels Sandø.

Sundhedslov på vej

Den store sundhedsundersøgelse vil de næste par år blive brugt af politikere, eksperter samt kommuner og regioner over hele landet til at planlægge hvor, der bør sættes ind med sundhedsfremmende tiltag.

Regeringen er samtidig på vej et længe ventet sundhedsudspil, der ventes klar de nærmeste uger, og fra organisationer og foreninger er der ingen tvivl om længere, at der er brug for en decideret folkesundhedslov.

De står bag undersøgelsen.

Det er alle fem regioner, Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen, der har gennemført undersøgelsen på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundhedsministeriet samt Finansministeriet.

Undersøgelsen er den største sundhedsundersøgelse i Danmark. Den bliver gentaget hvert fjerde år og er den fjerde i rækken.

Undersøgelsen blev gennemført i foråret 2021, hvor rammerne for danskernes liv var markant anderledes på grund af restriktioner og tiltag i forbindelse med covid-19-pandemien. Det har med stor sandsynlighed påvirket nogle af resultaterne, som derfor skal ses i lyset heraf, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 13. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. oktober 2022 kl. 9:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og