Fødevareallergi kan opstå gennem huden

Ny forskning peger på, at fødevareallergi kan opstå gennem huden. Det er problematisk, da kosmetik-produkter kan indeholde ingredienser, der kommer fra fødevarer.

Allergien kan opstå, når huden kommer i kontakt med kosmetiske produkter som cremer og shampoo, der indeholder allergifremkaldende proteiner fra fødevarer.

Du har måske aldrig tænkt over, at din hudcreme eller shampoo kan få betydning for, hvad du kan tåle at spise.

Ikke desto mindre viser ny forskning, at man sagtens kan udvikle fødevareallergi gennem huden, hvis ens kosmetiske produkter indeholder allergifremkaldende proteiner fra fødevarer.

Hvis du f.eks. bruger en creme med proteiner fra eksempelvis hvede, som din krop ikke har været i kontakt med før, kan proteinet aktivere din krops immunforsvar.

Immunforsvaret reagerer ved at producere antistoffer for i fremtiden at beskytte dig mod det fremmede protein, som kroppen tror, er skadeligt for dig.

Antistofferne forbliver ikke kun i huden dér, hvor du har brugt cremen. Sammen med dit blod bliver de fordelt i hele kroppen.

Møder din krop hvedeproteiner på andre måder, for eksempel gennem den mad, du spiser, vil antistofferne derfor kunne forårsage en allergisk reaktion.

Nye strenge krav

Den nye viden har efterfølgende resulteret i, at Asta-Allergi Danmark har stillet nye krav til kosmetiske produkter.

Nu kræves der, at alle fødevareingredienser i produkter med Asthma Allergy Nordic og Den Blå Krans’ mærke er fri for proteiner. Ingredienser fra peanut tillades slet ikke.

Så hvis du gerne vil undgå fødevareallergi fra din kosmetik, skal du blot vælge produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic for at være sikker på, at de ikke indeholder proteiner fra fødevarer.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 5. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 5. september 2022 kl. 8:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og