Vores 3 favoritretter: Sådan kan du peppe dem op

Der bliver lavet pasta, kylling og frikadeller i køkkener landet over. Læs her, hvordan du nemt giver hverdagsretterne et helt nyt udtryk.

Frikadeller er selvfølgelig stadig en af vores favorit-retter i Danmark.

De fleste har nok nogle yndlingsretter, der er i rotation igen og igen, når der hurtigt skal en omgang aftensmad på bordet.

Ser man overordnet på danskernes hverdagsfavoritter, er der tre, der går igen: pasta med kødsovs, kylling med kartofler eller grøntsager og frikadeller. Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken, der laver opskrifter og tester produkter for mejerigiganten Arla Foods.

Her får du inspiration til at peppe klassikerne op og få nye smagsoplevelser ud af de trygge retter.

Pasta med kødsovs

Nummer et på listen over hverdagsfavoritter er pasta med kødsovs.

Den kan nemt få et twist, siger Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken.

 Disse retter laver danskerne oftest til hverdag

* Pasta med kødsovs.

* Kylling på panden eller i ovnen med kartofler/grøntsager.

* Frikadeller.

* Lasagne.

* Rugbrød med pålæg.

Kilde: Befolkningsundersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet på vegne af Karolines Køkken.

– Du kan give den fuld gas med grøntsagerne i sæson, siger hun.

Om sommeren kan det være bladselleri, mens du til efteråret kan variere din kødsovs med svampe eller rodfrugter.

Du kan også skifte halvdelen af pastaen ud med grønt.

Hvis du har åbnet en flaske rødvin til maden, kan du også snildt tilføje en deciliter til retten for at give den bund, dybde og friskhed, forklarer faglærer på Kold College Martin Bjørnestad Ônnert.

– Vil man give retten et helt andet udtryk, kan man tilføje parmaskinke, chorizo eller bacon.

– Rist det af, og lad det koge med. Det giver en kraftig smag uden at ændre ret meget, siger Martin Bjørnestad Ônnert.

Du kan også lege med at ændre konsistensen. For eksempel ved at udforske andre oste at toppe retten med.

– Mange spiser parmesanost ovenpå. Men hvis man har en lagret havarti eller gouda, får man samme salte smag, men i en mere blød ost. Den smelter mere, når man river den over, og det gør retten mere cremet, forklarer han.

Kylling med kartofler eller grøntsager

Listens nummer to er kylling, og den servering kan du hurtigt peppe op ved at variere tilbehøret.

– Nu, hvor det er sommer, kribler og krabler det hele. Så server den grillede kylling med nye kartofler. Suppler med nye, spæde grøntsager i kogevandet de sidste par minutter. Det kan være små, nye gulerødder, radiser, frisk spinat, ærter og forårsløg.

– Krydr kyllingen med lidt persille eller dild, som passer til de nye, spæde ting, siger hun.

Hvis det ikke er de nye kartofler, du har liggende, foreslår Tove Færch at lave “brændende kylling”. Det vil sige, at du laver kartoffelmos og topper med kylling smagt til med chili – i stedet for bacon og løg som i klassikeren brændende kærlighed.

Frikadeller

Den tredje mest serverede hverdagsret er frikadellen. Og det er en farsret, du nærmest kan tilføje alt til, mener Martin Bjørnestad Ônnert.

– Tilføjer man oliven og feta, bliver det en græsk frikadelle, nævner han som eksempel.

Du kan også tage dellerne i en asiatisk retning ved at tilføje ingefær og udskifte lidt af væsken med soja – og så skrue ned for saltet.

– Så får frikadellen en anden dybde, og sojaen tilfører umami, forklarer han.

Prøv eventuelt at udskifte det klassiske gule zittauerløg med skalotteløg.

– Det er mere raffineret i smagen og giver lidt kant. Tilføjer man også krydderurter, frisker det frikadellerne meget op, siger Martin Bjørnestad Ônnert.

Det kan være med persille, purløg, oregano, basilikum, eller hvad du lige har stående.

Læs mere om sund mad, opskrifter og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 23. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. august 2022 kl. 14:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og