Fem dør hver uge: Hold øje og bliv behandlet i tide

Hvis modermærkekræft opdages i tide, er der rigtig gode chancer for at bremse den. Men det kræver, at du selv gør en indsats.

Fanger man modermærkekræft, før det har spredt sig til andre organer, så er den også relativt nemt at helbrede.

Hvis modermærkekræft opdages i tide, kan den behandles.

Men gør den ikke, kan det være en dødelig sygdom, fordi kræften kan sprede sig til andre organer.

Det er altså ikke – som nogle tror – en sygdom uden konsekvenser. Faktisk dør gennemsnitligt fem danskere om ugen af modermærkekræft.

Nem at få øje på

“Det er en af de store kræftformer, som mange får, fortæller Peter Dalum,” som er projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

“Det lidt specielle ved den i forhold til andre kræftformer er til gengæld, at den er nem at få øje på, og derfor er der et stort potentiale i at forebygge, at det udvikler sig alvorligt,” siger han.

Fanger man modermærkekræft, før det har spredt sig til andre organer, så er den også relativt nemt at helbrede, fordi man ganske enkelt kan skære det ramte hudområde væk.

Og så er der meget gode chancer for, at du er helbredt, fortæller Peter Dalum.

Solens farlige UV-stråler

Det er dog vigtigt at huske på, at hvis du én gang er blevet ramt, er det nok et tegn på, at din hud har fået for meget af den farlige uv-stråling. Derfor bør du også fremadrettet holde godt øje med dine modermærker.

Generelt bør alle tjekke deres modermærker løbende, siger Peter Dalum. Et godt tidsinterval er med omkring tre måneders mellemrum. Og Peter Dalum råder til at lave en påmindelse i kalenderen, så du får det gjort.

Du skal særligt være opmærksom på forandringer, fortæller hudlæge Christina Skovbølling Haak.

“Man skal gå til egen læge, hvis der er forandringer, så modermærket ikke er symmetrisk, får flere farver, hvis kanten bliver ujævn, eller hvis der er en udvikling over tid.”

“Det er måske lettest at huske, at man skal se efter “the ugly duckling” – altså den grimme ælling. Det vil sige det modermærke, der ikke ligner de andre,” siger Christina Skovbølling Haak.

Ældre skal være opmærksomme

Hun fortæller, at det er normalt at få nye modermærker, indtil man er omkring 40 år, så det skal man ikke blive forskrækket over. Men man bør ikke få nye, når man er ældre, så der skal man være opmærksom.

“Det kan være en god idé at tage billeder af sine modermærker med mobiltelefonen,” råder hun.

På den måde kan du sammenligne med tidligere, for det kan være svært at huske. Hvis du tager et billede ved siden af noget – eksempelvis en lineal – har du også et begreb om størrelsen.

Har du mange modermærker, er det ikke sikkert, det er overskueligt at tage billeder af dem allesammen. Her kan det være en idé at alliere sig med et familiemedlem, og så kan I gøre det til en fælles ting at få tjekket mærkerne.

Det gælder også de mærker, der kan være svære selv at se.

“Det kan være dem på ryggen eller i hovedbunden,” siger Peter Dalum og tilføjer:

“Der er også nogle steder, man typisk ikke er opmærksom på. Det kan være under hår og negle. Det er nogle ærgerlige tilfælde, hvis man opdager det for sent.”

Hold øje med fem farlige forandringer

* Asymmetri.

* Ujævn kant.

* Farve.

* Diameter på over seks millimeter.

* Udvikling over tid.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og www.cancer.dk/tjekmaerkerne.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 17. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. juni 2022 kl. 14:08