Hver tredje boligejer ved ikke, om deres el-installationer er lovlige

Som boligejer bør man være opmærksom på fejl i el-installationerne, som både kan være farlige og koste dyrt, lyder rådet fra Gjensidige og NRGi

Cirka hver tredje danske boligejer er ikke klar over, om installationerne i deres bolig er lovligt eller ulovligt udført.

De fleste danskere læser tilstandsrapporten grundigt igennem, inden de skriver under på en købsaftale til en ny bolig.

Men i den proces er der mange, der ikke er opmærksomme på el-rapporten, som giver et overblik over de ulovlige forhold eller funktionsfejl, der måtte være. Og det kan blive både dyrt og farligt.

Cirka hver tredje danske boligejer er ikke klar over, om installationerne i deres bolig er lovligt eller ulovligt udført.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for forsikringsselskabet Gjensidige og energikoncernen NRGi.

Kan være farligt

Fejl i elekronik og el-installationer er blandt de mest hyppige brandårsager kunderne hos Gjensidige oplever, og derfor er det vigtigt, at man sørger for at have styr på, om alt er i orden.

Disse elopgaver må du udføre selv

Du skal som udgangspunkt overlade elarbejde til autoriserede fagfolk. Har du mod på at finde skruetrækker og bidetang frem, må du dog gerne give dig i kast med følgende opgaver:

* Udskifte en eksisterende afbryder med en ny.

* Udskifte en eksisterende stikkontakt med en ny. Men du må ikke flytte den, da det betragtes som en ny installation.

* Montere lamper i eksisterende udtag.

* Tilslutte et køleskab, hvis det kan sluttes til en stikkontakt.

* Tilslutte et komfur, en ovn eller emhætte, hvis disse kan sluttes til en stikkontakt. Skal de derimod kobles til den faste installation, kræver det en autoriseret installatør.

* Tilslutte en opvaskemaskine, vaskemaskine eller tørretumbler hvis den kan sluttes til en stikkontakt, og hvis vandtilførslen kan afbrydes med en stophane.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Ifølge Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig i rådgivningsvirksomheden EBAS, der er en del af NRGi-koncernen, er det bekymrende, at så mange boligejere reelt ikke ved, om deres bolig er udstyret med ulovlig el, der kan få store konsekvenser for boligejerne på sigt.

“Ulovlige el-installationer kan i værste fald forårsage brand eller endnu værre personskade, hvis de ikke bliver fikset. Når man køber en bolig, bør man derfor rådføre sig med en køberrådgiver, som kan gennemgå elrapporten og give overblik over, hvad det kræver at udbedre eventuelle fejl og mangler,” siger Bo Halm Andersen.

Glem ikke el-installationsrapporten

Siden 2012 har det været et lovkrav, at der skal udarbejdes en el-tilstandsrapport, som giver køber indblik i, hvilken forfatning hovedtavlen, stikkontakter, afbrydere og andre el-installationer er i.

Ifølge skadesdirektør i Gjensidige, Henrik Sagild, bør man læse rapporten grundigt for fejl og mangler på el-installationerne.

“Vi oplever, at mange overser fejl i el-installationerne, fordi de primært koncentrerer sig om tilstandsrapporten, som giver indblik i husets generelle stand. Men får man ikke kigget nærmere på el-installationsrapporten, risikerer man at hæfte for fejl, man ikke har kalkuleret med, inden man skrev under på købsaftalen. Det kan også blive en dyr fornøjelse at udbedre fejlene, hvis de er af alvorlig karakter,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

El-installationsrapporten bliver udarbejdet af en autoriseret elinstallatør og er gyldig i et år efter, at den er udarbejdet.

Læs mere om bolig, elektronik og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 12. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:34

Se, hvad vi ellers skriver om: