Spar penge: Hvordan måler du dit elforbrug?

Der kan være penge at spare, hvis du overvåger dit elforbrug løbende. Her gennemgår vi 3 forskellige måder, du kan holde øje med elforbruget.

Siden 2021 har alle danske husstande fået udskiftet deres gamle elmålere til fjernaflæste elmålere.

En gennemsnitsdansker bruger omkring 1.500 kilowatt-timer (kWh) strøm om året. Ifølge Energistyrelsen kan du dog godt skære dit forbrug ned til 1.000 kWh årligt, vel at mærke uden, at det går ud over komforten i hjemmet.

For at skære ned, skal du vide, hvor meget el du bruger, og hvad du bruger det på. Her kan du læse om tre forskellige måder, du kan bruge til at overvåge og forstå dit elforbrug.

Tjek din fjernaflæste elmåler på nettet

Måske har du tidligere været vant til, at der et par gange om året dumpede et brev ned i postkassen med en besked i retning af, at ”nu er det tid til aflæser din elmåler”. Men det er slut nu, for siden 2021 har alle danske husstande fået udskiftet deres gamle elmålere til fjernaflæste elmålere.

At en elmåler kan fjernaflæses vil sige, at du netop ikke skal ud at se på måleren for at registrere, hvor meget el du har brugt i en given periode. Måleren er forbundet til elselskabet, og den sender data direkte til selskabet. Det er et krav til de fjernaflæste elmålere, at de skal kunne registrere strømforbruget minimum hvert 15. minut, står der i Bekendtgørelse om fjernaflæste elmålere og måling af elektricitet i slutforbruget.

Med en fjernaflæst måler i husstanden, kan du få en oversigt over dit daglige elforbrug, som har en ret høj detaljegrad. Gå ind på dit elselskabs hjemmeside, log ind og find oversigten.

Tjek dit standby-forbrug

Standby-forbrug er et andet eksempel på, hvad en detaljeret oversigt over dit elforbrug kan bruges til. Når husstanden sover om natten, og ingen lamper, fjernsyn eller andet er tændt, er det kun dine apparater på standby, der bruger strøm (ud over køleskab og fryser, pumper i varmeanlægget og lignende, som selvfølgelig skal trækkes fra).

Det kan du bruge til at vurdere, om dit standby-forbrug er acceptabelt, eller om der er grund til at lave ændringer – for eksempel ved at købe elspareskinner.

Tjek på dit elselskabs hjemmeside, hvilke muligheder du har for at følge med i dit elforbrug.

Overvåg dit elforbrug med en app

Bliver det for besværligt at tænde for computeren, når du vil se, hvor meget strøm du bruger, tilbyder flere elselskaber et alternativ.

Flere elselskaber har nemlig udviklet en app til smartphones, som gør det muligt at dykke ned i dit elforbrug, når det passer dig. For eksempel har EnergiFyn lavet en app, der både findes til iOS (iPhone) og Android. Den gør det muligt for dig at følge med i dit forbrug på timebasis, uanset om du sidder i toget eller på terrassen.

Mange andre elselskaber giver dig også denne mulighed, eksempelvis Dong Energy og SEAS-NVE.

Du kan finde ud af, om dit elselskab tilbyder en app, på selskabets hjemmeside eller i App Store eller Google Play.

Hvor meget svinger prisen på el?

Der står ofte en pris for en kWh på din elregning. Det er det beløb, du betaler til elselskabet, og det er en gennemsnitspris.

Faktisk går prisen på el op og ned flere gange dagligt. El bliver handlet, som var det stål, guld eller en anden råvare. Prisen er afhængig af en lang række faktorer, bl.a. prisen på kul, hvor meget det blæser, og hvor stor efterspørgslen er.

Du kan følge med i prisudviklingen på timebasis på Nord Pools hjemmeside. Nord Pool er den børs, hvor der handles med el. Det er altså det sted, hvor elselskaberne køber den el, de sælger videre til dig som forbruger.

På elpris.dk kan du sammenligne de forskellige elselskabers priser på strøm.

Du kan også læse mere i Forsyningstilsynets Elprisstatistik

Tjek dine apparaters strømforbrug med en energimåler

Du kan også bruge en såkaldt energimåler til at finde ud af, hvor meget strøm dine elektriske apparater rent faktisk bruger.

Det er et simpelt apparat, som du sætter ind mellem stikkontakten og det elektriske apparat, du vil se forbruget for, og er en mere lavpraktisk måde at overvåge dit forbrug på,

Det er en god idé at tjekke efter med en energimåler, hvis du har mistanke om, at et eller flere specifikke apparater bruger mere strøm, end de egentlig burde.

Det er også et godt redskab, hvis du vil finde ud af, hvor meget det koster dig at have et apparat stående på standby.

Du kan nemlig indtaste den pris, du betaler for en kilowatt-time, og så regner energimåleren ud, hvor meget du skal betale årligt, hvis apparatet står på standby konstant.

Energimåleren kan også indstilles, så du kan måle et apparatets forbrug over en dag, syv dage eller en måned.

Se fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson, vise, hvordan du bruger en energimåler, i videoen herunder.

Du kan købe din egen energimåler i forskellige udgaver, men i mange tilfælde kan du også låne en gennem dit elselskab eller på biblioteket. Tjek dit elselskabs hjemmeside for at se, om det er en mulighed for dig.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 21. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. marts 2022 kl. 16:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og