Sådan får du æbletræer på altanen

Drømmen om frugttræer kan blive til virkelighed, selv om du har meget begrænset plads eller dyrker det på en altan.

Æbletræer er et godt sted at begynde, hvis man ikke har haft frugttræer før. De er også nemme at beskære, siger gartner Trine Bekker.

Saftige æbler og sprøde pærer. Hvis du drømmer om at høste din helt egen frugt, behøver du langtfra at have plads til en hel plantage.

Faktisk kan du få meget frugt ud af et enkelt træ på en altan.

Det fortæller Nanna Louise Teckemeier, som er ejer af Altanguru, hvor hun deler tips til at holde have med minimale pladsforhold, og medforfatter til bogen “Din have – dine regler”.

Et par kilo pr. krukke

– Det kan godt blive til et par kilo frugt, selv hvis man har et frugttræ i en krukke, siger hun.

Giv træet god jord og rigeligt vand

* Kvaliteten af jorden har stor betydning for træets velbefindende i krukken. Vælg derfor en jord af en god og gerne grov kvalitet - eksempelvis en jordtype specifikt til at dyrke i krukker.

* For at træet trives, skal det også have luft til rødderne. Det kan skabes ved at blande et drænmateriale som perlite eller leca i krukken, som sikrer nogle luftlommer.

* Krukker kræver, at du er mere flittig med vandkanden. Jo mindre potte, jo mere opmærksom skal du være på, om træet eller planten trænger til vand.

Kilde: Nanna Louise Teckemeier, som er ejer af Altanguru og medforfatter til bogen "Din have - dine regler".

Jo mere plads træet kan boltre sig på, jo bedre er mulighederne for at få mere frugt.

– Man kan nok klare sig med en potte på omkring 30 liter, men man skal helst op i omkring 50 liter og en diameter på cirka 45 centimeter, lyder rådet fra Nanna Louise Teckemeier.

Du kan i princippet kaste dig ud i at dyrke alverdens forskellige frugter. Men et godt sted at starte er med æbler. Alternativt kan du kaste dig over pærer eller blommer.

Når du køber et frugttræ, vil den sort, du køber, typisk være podet på en grundstamme af en anden sort. Det er grundstammen, der afgør, om træet bliver lille eller stort.

Spørg på planteskolen

Sørg for at vælge en sort, der er forædlet til at kunne trives på lidt plads eksempelvis i en krukke.

– Det nemmeste er at spørge på sin planteskole, siger Nanna Louise Teckemeier.

Du kan også vælge såkaldte søjletræer, som er slanke træet med meget korte grene, hvor frugten sidder koncentreret inde ved stammen. På den måde kræver træet ikke ret meget plads.

Har du meget lidt plads, kan du i stedet vælge en frugtbusk, der er stammet op, så det ligner et lille træ, foreslår Nanna Louise Teckemeier.

En anden mulighed for at være økonomisk med pladsen er at binde dit træ op ad et espalier – altså en form for gitter op ad væggen. Det forklarer Trine Bekker, som er gartner hos Aldershvile Planteskole.

– Så binder man grenene op, leder dem ud til hver side og klipper dem til. Så holder man træet tæt ind til væggen, og det ikke fylder ret meget udadtil, siger hun.

Hun foreslår, at du kaster dig ud i æbler, pærer eller blommer. Du kan også forsøge dig med figen eller bærbuske som ribs eller stikkelsbær.

Har du aldrig prøvet at have et frugttræ før, foreslår hun at lægge ud med et æbletræ. Det er også nemt at beskære, siger Trine Bekker.

– Det er en god idé at vælge nogle af de sorter, der vokser langsommere, når man vil have dem på lidt plads. Det gælder eksempelvis discovery eller rød ananas, siger hun.

Læs mere om frugt, haven og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 26. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. maj 2022 kl. 8:19

Se, hvad vi ellers skriver om: