Haven: Det er nu du skal beskære roserne

Beskæring af roser giver en frisk vækstsæson og masser af blomster. Og det behøver faktisk ikke at være så svært at svinge havesaksen

Det er nu roserne i haven skal beskæres, og så skal man huske, at roser er grådige, så de skal gerne have både gødning og vand, hvis det er en tør sommer

Beskæring af roser giver en frisk vækstsæson og masser af blomster. Og det behøver faktisk ikke at være så svært at svinge havesaksen.

De dufter himmelsk og pynter i haver over hele landet. Alligevel er der mange, der ser pasning og pleje af roser som en dronningedisciplin, man skal være ekspert for at udføre.

Men det behøver faktisk ikke at være så svært at få beskåret roserne.

Og det er helt optimalt i det tidlige forår, fortæller Esben Meilandt Sørensen, som er planteskolegartner i rosenafdelingen i Christiansmindevejs Plantecenter i Skanderborg.

Huskeregel

– En god huskeregel er, at vi beskærer roserne, når forsytiaen blomstrer. Og det gør den typisk i starten af april. Et andet huskeråd er, at det er omkring dronning Margrethes fødselsdag, som er den 16. april, siger han og fortsætter:

Forkæl dine roser

* Roser vil gerne have masser af næring. Derfor er det en god idé at give dem en god organisk gødning, når du har beskåret dem - og herefter en gang om måneden i vækstsæsonen indtil midten af august.

* Du kan lave din egen powergødning ved at blande velomsat hestemøg med kompost af dit haveafklip og blande det i jorden i rosenbedet.

* Husk at vande roserne, særligt hvis det er en tør sommer. Giv hellere meget vand få gange end lidt vand mange gange. Vandet skal trænge ned i dybden for at virke.

Kilde: Kenn Römer-Bruhn, der arbejder som have- og fotojournalist, holder havekurser og er aktuel med bogen "Din have - dine regler".

 

– Det er meget vigtigt at beskære dem i foråret, for ellers ser man typisk, at de får “bare ben” – altså at det hele kommer til at sidde i toppen, og de er nøgne i bunden.

Hvor meget, du skal gå til den med beskæresaksen, afhænger dog af, hvilken type roser du har.

Er det slyngrose, skal du holde lidt igen.

– Tynd lidt ud i grenene, så du får nyvækst. Klip frostskader og stængelråd af, og klip alt det syge af, så du har en frisk plante. Men ikke mere end det, ellers går det ud over deres blomstring, forklarer Esben Meilandt Sørensen.

Du skal heller ikke være så hård ved buskroser. Klip frostskader af, og tynd ud i nogle af de store skud.

Har du derimod bedrose, storblomstrende roser eller buketroser, kan du godt gå lidt hårdere til værks og forme dine planter.

– Dem kan du godt klippe ned til en halv meters penge, siger Esben Meilandt Sørensen.

Styr væksten

Når du beskærer, kan du også styre rosens vækst og være med til at forme den. På rosens grene sidder der hvilende skud – også kaldet sovende øjne – som er plantens vækstpunkter.

Når du klipper en gren over, vil rosen sætte et nyt skud fra det øje, der er lige under snittet.

Det fortæller Kenn Römer-Bruhn, der arbejder som have- og fotojournalist, holder havekurser og er medforfatter på den nye bog “Din have – dine regler”.

– Typisk beskærer man lige over et øje, der vender udad, så grenene også vokser udad. Så får du en mere busket form, hvor grenene ikke krydser hinanden, forklarer han.

Selv om det er en god idé at klippe sine roser i foråret for at gøre dem klar til vækstsæsonen, er løbet ikke kørt derefter.

– Hvis rosen i løbet af sæsonen bliver for stor eller vild, så klipper du den bare, siger Kenn Römer-Bruhn.

Det er vigtigt for alle typer af roser at få fjernet sygdom. Spotter du stængelråd, som gør grene helt brune og visne, skal du klippe det væk, inden det spreder sig.

– Du må ikke smide de afklippede grene på komposten, de skal brændes. Så de skal i affaldsspanden, siger Esben Meilandt Sørensen.

Læs mere om haven, planter og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 24. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. april 2022 kl. 15:23

Se, hvad vi ellers skriver om: