Susanne Bier om førstedamer: Står ikke i skyggen af nogen

Susanne Bier skildrer tre præsidentfruer i sin nye storserie, "The First Lady". Ligesom som dem lader hun sig heller ikke stå i skyggen af andre.

Filminstruktør Susanne Bier har instrueret den kommende Paramount+-serie "The First Lady". Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

En gammel floskel lyder, at bag enhver succesfuld mand står en kvinde.

Det kan godt være, at Eleanor Roosevelt, Betty Ford og Michelle Obama har stået bag verdens mægtigste præsidenter. Men de amerikanske førstedamer har ikke stået i skyggen af deres mænd.

Den danske Oscar-vindende instruktør Susanne Bier har nu skildret deres kamp for at gøre en forskel i eget navn og skabe forandringer i samfundet i serien “The First Lady”, som får premiere på streamingtjenesten Paramount+ 18. april

– Jeg bruger filmmediet til at kaste lys over historier, som jeg synes, er vigtige, siger Susanne Bier.

Fælles for førstedamerne er ifølge den danske stjerneinstruktør, at de insisterer på at bruge deres position til at arbejde for de sager, de tror på, i en mandsdomineret verden.

Får at vide at jeg er besværlig

Der kan være forskel på, hvordan kvinder og mænd med stærke holdninger bliver opfattet – det oplever Susanne Bier stadig den dag i dag.

– Når jeg indimellem får at vide, at jeg er for besværlig eller kompromisløs, så er jeg ikke i tvivl om, at det også har at gøre med, at jeg er kvinde, mener Susanne Bier og fortsætter:

– Som mandlig instruktør er man stærk og principfast, mens man som kvinde hurtigt kan blive opfattet som besværlig.

Ikon for kvinder verden over

Vi er kommet et stykke vej fra perioden 1933-1945, hvor Eleanor Roosevelt var førstedame, over årene fra 1974-1977, da Betty Ford indtog positionen, til tiden mellem 2009 og 2017, da Michelle Obama kunne kalde sig Flotus – First Lady of the United States.

Eleanor Roosevelt kæmpede for sin overbevisning og fortsatte sin politiske karriere længe efter sin mands død.

Betty Ford blev ramt af brystkræft, hvilket fik hende til at opfordre kvinder til at bryde tabuet om sygdommen og lade sig undersøge.

Den eneste nulevende tidligere førstedame i serien, Michelle Obama, er stadig – fem år efter, hun forlod Det Hvide Hus – et ikon for kvinder verden over.

Står ikke i skyggen af nogen

– Det er jo fantastisk at få lov til at portrættere tre kvinder, hvis handlinger stadig kan inspirere nye generationer, siger Susanne Bier.

– Tænk på, at det var Eleanor Roosevelt, der i radioen fortalte amerikanerne, at deres land var gået ind i Anden Verdenskrig efter angrebet på Pearl Harbor. Så er man en vigtig del af historien, pointerer den 61-årige instruktør.

På spørgsmålet om, hvorvidt serien er en historie om, at der bag alle store mænd, står en stærk kvinde, er svaret nej. Susanne Bier mener nemlig ikke, at førstedamer kan stå i skyggen af nogen.

– Som førstedamer er de jo voldsomt eksponerede, så det er snarere en fortælling om, hvordan de forvalter deres position. Men det betyder ikke, at de ikke bakker præsidenten op.

Har superloyal familie

Opbakning er der også brug for som efterspurgt filminstruktør med en tætpakket kalender og et væld af rejsedage.

– Jeg har en super loyal familie, som bakker mig op, så det er jeg selvfølgelig meget taknemmelig for, understreger Susanne Bier.

500 store roller

“The First Lady” er baseret på historiske begivenheder og stiller derfor store krav til research, faktatjek og udvælgelsen af de helt rigtige skuespillere.

For den garvede instruktør er det vigtigste, at skuespillerne passer til karaktererne, så seerne kan mærke dem. Derfor bliver rollerne som Betty Ford og Eleanor Roosevelt også spillet af henholdsvis Michelle Pfeiffer og Gillian Anderson. Også Donald Sutherland og Viola Davis er på rollelisten.

– Der er 500 store roller i serien, så jeg har vel set i omegnen af 4.000 prøvefilm, og jeg er ikke gået efter dem, der ligner mest, siger Susanne Bier.

– Det er min erfaring, at de store stjerner er fantastiske skuespillere og har en evne til at få øjeblikket til at leve. Alt det udenom forsvinder, når først vi arbejder sammen, siger Susanne Bier.

Vant til lidt af hver

Efter mange år i branchen, og eftersom “The First Lady” tager udgangspunkt i historiske personer og begivenheder, er hun forberedt på internettets reaktioner.

Efter Susanne Bier havde instrueret dommedagsthrilleren “Birdbox”, som fik premiere i 2018, var der pludselig folk, der kørte rundt med bind for øjnene og imiterede en scene fra filmen. Og det chokerede den erfarne instruktør.

– Jeg er vant til lidt af hvert og er klar over, at folk kan have en masse holdninger til, hvordan tingene kunne være gjort.

Masker på 14 timer i døgnet

Under optagelserne på “The First Lady” måtte Susanne Bier også vænne sig til en alt andet end almindelig hverdag – selv for en filminstruktør. Hun boede otte måneder i den amerikanske millionby Atlanta, og selv om det kan lyde eksotisk, var det ikke tilfældet.

– Jeg opholdt mig udelukkende i mit hjem, i bilen til og fra optagelserne og på selve settet. På grund af corona havde vi masker på 14 timer i døgnet, så når jeg er færdig med de sidste afsnit i midten af maj, trænger jeg til ferie, siger hun.

– Jeg skal spise jordbær, stege fiskefileter og gå i sandaler. Og så håber jeg bare, at det danske sommervejr arter sig, siger Susanne Bier.

Serien “The First Lady” består af ti afsnit og har premiere på streamingtjenesten Paramount+ den 18. april.

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 14. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. april 2022 kl. 8:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

og